Folketingsvalg 2015 Partii Inuit i kamp mod uret

Søndag klokken 12.00 lukker Rigsombudsmanden for kandidater til folketingsvalget. Partii Inuit forsøger at samle nok underskrifter inden.
06. juni 2015 15:20

Søndag klokken 12.00 lukker Rigsombuddet for kandidater, der ønsker at tilmelde sig folketingsvalget. For ét parti bliver det en kamp mod uret. Partii Inuit ønsker nemlig at stille op, og da de ikke sidder i Inatsisartut skal de ud og samle underskrifter.

Læs også Partii Inuit har fået ny hovedbestyrelse

Det er kommet som en overraskelse for partiet, som derfor sætter alle sejl til her kort før lukketid.

- Vi var jo indstillet på at indstillet på at stille op to personer fra Partii Inuit, Georg Olsen og så undertegnet Poul Bloch Jensen og så er vi stødt på en teknisk formalitet hos ombudsmanden, som kræver nogle underskrifter før vi kan komme til at komme ind overhovedet, siger Poul Bloch Jensen.

 

Skal samle 100 underskrifter

Reglerne betyder, at partier og kandidater, som ikke sidder i Inatsisartut, skal indsamle 100 underskrifter per opstillede kandidat.

- Det kan jo ikke synes af mange, men når det så er i 11. time er det jo alligevel nogen at skulle ud og hente, siger han.

Partii Inuit har dog sat arbejdet i gang på hele kysten, hvor de forsøger at hente underskrifterne.

Hvis partiet bliver opstillet vil det være i en lidt anden udgave end tidligere.

 

Taler også dansk

Sprog vil stadigt spille en central rolle, men modsat tidligere er det ikke længere en aktiv politik, at partiet ikke vil tale dansk. I stedet er fokus på, at alle har ret til at tale deres eget sprog, om det så er øst, vest, nord eller sydgrønlandsk eller dansk for den sag skyld.

Læs også Mange fejl i Partii Inuits forslag

Herudover er grønlandsk selvstændighed også noget partiet vil sætte fokus på. Arbejdet med selvstændighed ligger jo i Inatsisartut, hvor man allerede har sikret sig retten til selvstændighed. Partii Inuit ønsker dog et tættere samarbejde med Danmark på vej mod Grønlandsk selvstændighed. En selvstændighed som dog langtfra skal ses som et brud med Danmark.

- Grønland som et selvstændigt land bliver hele tiden set som et sort og hvidt. Altså enten er vi totalt os selv eller også er vi med Danmark. Og der kunne vi godt tænke os en løsning, hvor vi var os selv, men med et meget, meget tæt samarbejde med Danmark, siger Poul Bloch Jensen.