Partier om ny S-formand: Ikke nok at være flink og rar

Efter Siumut har peget på Kim Kielsen som lederfigur, er det oplagt at spørge, hvor i det politiske landskab han får muligheder for at få indflydelse.

Hans Enoksens Partii Naleraq er et parti, der kommer til at stå stærkt efter valget. Bygdepartiet møder Kim Kielsen med et håndfast krav: Vent med at bygge endnu en lufthavn i Kommune Kujalleq.

- Der er stor arbejdsløshed i Kommune Kujalleq. Hvis lufthavnen i Qaqortoq skal bygges, må man tage 400 millioner kroner fra bygge- og anlægsmidlerne, siger Hans Enoksen til KNR.

 

"Brug pengene på noget andet"

- Jeg mener, det er på sin plads i stedet at bruge pengene til at løse problemet med arbejdsløshed og problemet med den store boligmangel, før man tænker på at lave en lufthavn.

Lørdagens formandsskifte i landets største parti rokker ikke meget ved skepsisen hos Demokraterne. Andreas Uldum, minder om, at det ikke er nok, at Kim Kielsen er flink og rar som ny partiformand.

- Jeg vil gerne sige stort tillykke til Kim Kielsen, fordi han er blevet ny formand. Men det er jo desværre hele Siumut, der skal samarbejdes med og ikke kun én mand, siger Andreas Uldum til KNR.

 

Siumut skal begynde at lytte til andre

Uldum roser Kielsen, fordi den nye S-leder virker pragmatisk. Men man skal jo også gerne ende med at blive enige om ændringer i samfundet, siger Uldum. Hårde reformer, der peger fremad.

- Kielsen har jo en evne til at lytte til, hvad modparterne siger. Jeg håber, at det kan gøre, at partiet ikke kun bliver bedre til at lytte men også træffe brede beslutninger baseret på forhandlinger med Inatsisartuts partier.

 

Enige om fremtid med flad skat og uran

Selvom Demokraterne og Siumut ofte bliver set som modparter, så er virkeligheden, at de to partier har flere politiske holdninger til fælles med hinanden. To store knaster, skattepolitik og uranpolitik vil for eksempel ikke blive noget problem, for at S og D kan indgå i koalition. Flad skat og medvind til uran er de enige om.

 

Naleraq på tværs om uraninddragelse

Siumuts førte uranpolitik er ikke populær hos Partii Naleraq, så her håber man på nye toner fra Kim Kielsen.

Hvis Naleraq skal samarbejde med Siumut må den nye formand lytte mere til befolkningen, siger Hans Enoksen.

- Da Inatsisartut debatterede uranspørgsmålet, mente Siumut at dette ikke var nødvendigt at sende til udvalgsbehandling. Vi mente det modsatte, og sagde at befolkningen skulle høres. Uranspørgsmålet er ikke kun en sag for politikere, men også en sag for befolkningen, siger formanden for bygdepartiet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt