Qulaarpaa Pars vil have fokus på fagligheden

Det er vigtigt at stille krav for at fastholde et vist niveau, hvis Ilisimatusarfik stadigt skal være en attraktiv samarbejdspartner for andre universiteter, siger rektor.
Foto © : Ulrik Bang
25. april 2016 12:57

Det er vigtigt, at Ilisimatusarfik holder et internationalt niveau, hvis universitetet ikke skal blive dem, de andre ikke vil lege med. Det slår rektor Tine Pars fast.

Den seneste evaluering af lærerseminaret Ilinniarfissuaq viste med al tydelighed, at uddannelserne under Ilisimatusarfik ikke alle klarer sig lige godt.

Læs også EVA dumper Ilinniarfissuaq

Fornyeligt var Inatsisartuts udvalg for uddannelse på banen og efterspørge mere rummelighed i stedet for højere karakterkrav.

Vil tages alvorligt

Loven er dog klar. Ilisimatusarfik er et universitet og skal holde internationalt fagligt niveau. Derfor er det nødvendigt at stramme op, anfører rektor.

- Hvis vi skal blive taget alvorligt og kunne tage os selv alvorligt som et universitet, så skal vi holde et internationalt niveau. Hvis vi skal tages alvorligt af andre universiteter i verden, som gerne vil samarbejde med os, så skal vi sørge for at holde det faglige niveau tilstrækkeligt højt, siger Tine Pars.

Læs også Pars: Stigende sprogproblemer for studerende på Ilisimatusarfik

Hun fortæller, at de på Ilisimatusarfik oplever manglende motivation blandt en stor del af de studerende og så halter det faglige niveau.

Pars oplever, at de nuværende studerende simpelthen har for store udfordringer med at klare sig gennem studiet. De er ikke studieparate og kan kunne klare det faglige niveau.

- Det virker til, at der er en tendens på det seneste til at indgangsniveauet er for lavt, siger hun.

Politikere efterspørger rummelighed

Hos Inatsisartuts udvalg for uddannelse er de ikke enige i, at beslutningen om, at skærpe optagelseskravene uddannelser.

Derfor spørger formand for udvalget, Vivian Motzfeldt om det nu også kan være rimeligt.

Fald i antallet af dimittender

I 2014 dimitterede i alt 196 studerende fra en videregående uddannelse mod 210 to år forinden.

 

Grønlands Statistik

- Udvalget ser med bekymring på, at man i et forsøg på at højne kvaliteten af en uddannelse, blot udelukker dem, der allerede kæmper for at nå et vist niveau. Hvor bliver rummeligheden af? Og har vi råd til at udelukke folk fra at få en uddannelse? Hvad skal de unge, der ikke når den hævede barre? spørger Vivian Motzfeldt.

Læs også Skærpet krav vil gå ud over rummeligheden

Rektor for Ilisimatusarfik, Tine Pars, mener dog langt fra, at det rummeligheden der mangler.

- Jeg synes vi i forvejen gør rigtigt meget for at løfte dem, som ikke har det helt rigtige niveau, når de kommer ind. Vi gør i forvejen rigtig mange ting. Dér hvor indsatsen skal lægges, det ligger før universitetet. Vi gør rigeligt i forvejen, siger Pars.

På torsdag sætter Qulaarpaa fokus på de videregående uddannelser, og hvad samfundet egentligt vil have ud af Ilisimatusarfik.

Klar stigning i antallet af aktive studerende

 

Foto © : Grønlands Statistik