Paneeraq Siegstad Munk bliver ny biskop i Grønland

43-årige Paneeraq Siegstad Munk fik flest stemmer til bispevalget og tiltræder 1. december.
Den nye biskop tiltræder embedet 1. december 2020, mens selve bispevielsen er udsat indtil det bliver muligt at gennemføre den traditionelle ceremoni. Foto © : KNR
07. oktober 2020 19:26

Sofie Petersens afløser på posten som biskop er fundet. Det bliver provsten Paneeraq Siegstad Munk, der har fået flest stemmer foran tre konkurrenter, og dermed bliver hun den nye biskop i Grønlands Stift.

Paneeraq Siegstad Munk er 43 år og kommer fra Attu. I 2001 blev hun bachelor i teologi ved Ilisimatusarfik, og i 2017 færdiggjorde hun sin kandidat i teologi ved Københavns Universitet

LÆS OGSÅ Bispevalg i modvind: Tre stemmer er forsvundet i posten 

Paneeraq Siegstad Munk optog dog allerede præstegerningen i 2004, hvor hun valgte at holde en pause i sit kandidatstudie for at blive præst i Grønland.

Siden 2004, hvor Paneeraq Siegstad Munk blev præsteordineret, har hun været præst i en række forskellige byer og siden 2017 har hun været provst i Provsteqarfik Kujataa.

- Naalakkersuisut ønsker Paneeraq stort tillykke og glæder sig til det videre samarbejde i arbejdet med og udviklingen af Kalaallit Nunaanni Ilagiit, siger naalakkersuisoq for Kirke, Karl Frederik Danielsen.

LÆS OGSÅ Indvielse af ny biskop udskydes på ubestemt tid

3. marts 2020 meddelte Naalakkersuisut, at der var udskrevet valg til biskop. Kandidaterne skulle senest 7. juli melde deres kandidatur, og 22. juli kunne bispekontoret meddele, at fire kandidater var godkendt af valgnævnet til bispevalget.

2. september satte de stemmeberettigede deres kryds ud for den kandidat, de gerne ser som landets nye biskop, og her har flertallet ønsket at Paneeraq Siegstad Munk skal forme Kalaallit Nunaanni Ilagiit de næste år.

Den nye biskop tiltræder embedet 1. december 2020, mens selve bispevielsen er udsat indtil det bliver muligt at gennemføre den traditionelle ceremoni.