Palle i modvind

Hverken Siumut eller IA vil bakke op om Palle Christiansens forslag om at samle de maritime uddannelser i Nuuk eller Sisimiut. De skal blive, hvor de er, lød meldingen under behandlingen af Naalakkkersuisuts uddannelsesstrategi i går.

Naalakkersuisoq selv mener, at det er nødvendigt at flytte dem, da problemet simpelthen er, at folk ikke gider at bo i Paamiut og Uummannaq, hvor uddannelserne i dag er placeret.

- Lige nu er problemet med de maritime uddannelser, at vi ikke kan opretholde et tilfredsstillende læringsmiljø. Den midlertidige leder på fisker- og fangerskolen kan ikke få nogle ordentlige lærere, han har ikke elever nok. Det var noget med, at der var 9 tilmeldt, 7 kommer engang imellem og 2 af dem ser de aldrig. Så der er stort set ingen elever på skolen, siger naalakkersuisoq for uddannelse Palle Christiansen.

- Og det samme er det med søfartsskolen i Paamiut. Vi kan jo se på den undersøgelse, der er lavet af den tidligere bestyrelse og den arbejdsgruppe, der var nedsat, at de peger på, at den fysiske placering i Paamiut er problemet mht. rekruttering og fastholdelse. Og vi kan jo ikke have en uddannelsesinstitution uden lærere. Og man skal ikke lægge uddannelsesinstitutioner ud på kysten for at sikre beskæftigelse. Da må man lave nogle rigtige arbejdspladser, siger den politisk ansvarlige på uddannelsesområdet.

Palle Christiansens ønske er altså derfor at samle Fisker- og fangerskolen i Uummannaq og maritimskolen i Paamiut i ét center for maritime uddannelser, som skal ligge enten i Nuuk eller Sisimiut.

Men hans argumentation for at gøre det er for tynd, mener Siumut.

- Naalakkersuisuts melding har været, at de vil gøre det, fordi det er mere rentabelt. Men der har været to forskellige meldinger. Den første var, at det er uattraktive byer. Så vi glæder os til at høre den endelige årsag til, hvorfor man har tænkt sig at flytte rundt på tingene, fordi den første argumentation er for tyndt et grundlag, at sige det er byens skyld, det er simpelthen ikke godt nok, siger Siumuts formand Aleqa Hammond.

Også koalitionspartner IA er imod Naalakkersuisuts forslag.

- Det er vigtigt for IA, at Fiskeri- og Fangstskolen udvikles der, hvor den er, sagde Hans Aronsen i sit ordførerindlæg i går. Det samme gælder uddannelserne i Paamiut, hvis altså det er realistisk bl.a. i forhold til elevtal, siger Hans Aronsen fra Inuit Ataqatigiit.

I uddannelsesstrategien skriver Naalakkersuisut, at de forventer en sammenlægning vil få flere til at gennemføre uddannelserne og vil styrke elevernes faglige niveau. Samtidig giver det mulighed for stordriftsfordele, der betyder at den gennemsnitlige omkostning per elev falder.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt