Palle C.: Hvad vil det koste, og hvordan skal udgiften finansieres?

Medlem af Inatsisartut, Palle Christiansen (D) har fremsat nogle § 37 spørgsmål til Naalakkersuisut vedrørende Naalakkersuisuts planlagte genindførelse af det fulde rentefradrag på boliglån samt realkreditlån.
Skrevet af Simon Uldum -
17. april 2013 08:51

Palle Christiansen (D) spørger hvad det præcist vil koste at genindføre det fulde rentefradrag på boliglån, herunder også realkreditlån? Og hvordan vil Naalakkersuisut finansiere denne omkostning?

- I dag har alle, der er medlem af en fagforening mulighed for at trække udgiften hertil fra i skat. Naalakkersuisut bedes redegøre for, hvorvidt man har planer om at indføre samme mulighed for andre typer af udgifter som eksempelvis behandlinger på privathospitaler og hos andre private behandlere, egenbetaling for egne børn i private skoler og fradrag for eget indskud i egen virksomhed, spørger Palle Christiansen.

Han begrunder sine spørgsmål med følgende:

- Følgende er et direkte citat fra koalitionsaften mellem Siumut, Atassut og Partii Inuit:

”Det skal være mulig at trække den fulde renteudgift for huskøb eller køb af lejlighed fra i skat”.

Koalitionsaftalen nævner intet om, hvad dette vil koste, og hvordan udgiften skal finansieres.

Da jeg er sikker på, at der er tale om en forglemmelse, skal jeg hermed give Naalakkersuisut mulighed for at komme med svar herpå.

Med hensyn til spørgsmål 2, så ønsker Demokraterne at skabe et samfund, hvor flest muligt er i stand til at skabe rammerne for deres eget liv. Dette vil aflaste de offentlige systemer. I dag er der fx venteliste til mange typer af behandlinger i sundhedsvæsenet og dette betyder, at borgere gøres uarbejdsdygtige i lang tid med tab for dem selv, for deres arbejdspladser og i sidste ende også for samfundet.

Nye løsninger og nye muligheder kan derfor bidrage positivt til væksten af vores samfund. På den baggrund finder Demokraterne det interessant at vide om Naalakkersuisut har planer om at indføre diverse former for skattefradrag ala dem der er nævnt i spørgsmålet.