Overblik: Rokade på vej og ønske om selvstændighedsdepartement

Regeringsrokade, to naalakkersuisut, der har trukket sig, og et eventuelt nyt department. Efterårssamlingen er skudt i gang.
Traditionen tro startede Efterårssamlingen i dag med, at hele Inatsisartut drak morgenkaffe i Hans Egedes Hus i Kolonihavnen, inden de tog til gudstjeneste. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
22. september 2023 16:41

En regeringsrokade på vej. To naalakkersuisut har trukket sig. En ny formand for Inatsisartut. Og så rumler Siumut med planer om et nyt departement for selvstændighed.

Med andre ord:  Det har været en begivenhedsrig start på Efterårssamlingen i Inatsisartut i dag.

Mimi Karlsen (IA), naalakkersuisoq for sundhed, og Karl Tobiassen (Siumut), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, er begge gået af. Det efterlader to huller i naalakkersuisut, og en regeringsrokade står derfor lige for døren.

Foto © : KNR

Desuden meddelte Muté B. Egede i juni i år, at der til efterårssamlingen ville komme en ny naalakkersuisoq for børn, unge og familier, efter Peter Olsen gik af som naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke. Det udløste nemlig en større rokade. Hvem det bliver, er stadig uvidst.

Mimi Karlsen skal være formand for Inatsisartut. Siumuts Kim Kielsen genopstiller nemlig ikke.

Formand for naalakkersuisut, Muté B. Egede, overtager midlertidigt sundhedsområdet.

Forsinket fiskerilov

Karl Tobiassen har dog valgt at pakke sine ting og gå på grund af den meget forsinkede fiskerilov.

- Jeg har ikke formået at færdiggøre fiskeriloven. Alt ansvaret ligger hos mig. Jeg har ingen andre at skyde skylden på, derfor tager jeg ansvaret og har givet mit ønske om at trække mig, siger han til KNR.

Fiskerikommissionen kom sidste år med en række anbefalinger til den nye lov. Blandt andet var det en anbefaling, at loven skal være med til at modernisere fiskeriet og gøre det mere bæredygtigt.

Foto © : KNR

Meningen var, at et forslag skulle være klar til politikerne nu – men den nye deadline hedder forårssamlingen næste år.

Stor udskiftning i kontorerne 

Og Karl Tobiassen er ikke den eneste højtrangerende, der er stoppet i Departementet for Fiskeri. For to uger siden blev departementschef Jørgen Isak Olsen pludselig fritstillet. Ingen har villet udtale sig om årsagen.

Men sikkert er det, at både sundheds- og fiskeridepartementet er vant til hyppige udskiftninger i naalakkersuisoq-kontoret: Siden valget i april 2021 har Kirsten Fencker og Pele Broberg fra Naleraq været de politisk ansvarlige for sundhed før Mimi Karlsen.

Og i denne valgperiode nåede Karl Tobiassen at sidde i Departementet for Fiskeri og Fangst i halvandet år.

Før ham nåede Aqqaluaq B. Egede (IA) et enkelt år på posten efter valget 2021.

Nyt departement for selvstændighed?

Og så kan et nyt departement for selvstændighed være på vej.

KNR erfarer fra pålidelige kilder, at Siumut har lavet et udkast til sådan et departement, som de vil forhandle om med IA. Hvis IA går med på ideen, vil det potentielt blive fremsat på samlingen i den kommende uge.

Fra 2016 til 2018 har der været et departement for selvstændighed - det hed Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug. 

Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR