Overblik: Det ved vi efter retsdag 1 og 2

Qaasuitsoq Kredsret i Ilulissat lægger i de her dage retslokale til en historisk straffesag om drab og partering.
Affaldsforbrændingen i Ilulissat
Al skraldet på affaldsforbrændingen blev minutiøst undersøgt efter fundet af et ben 2. oktober sidste år. Foto © : KNR / Andreas Wille
Skrevet af Christine Hyldal
22. november 2022 16:57

- Jeg kan ikke erindre, at vi nogensinde før i Grønlands Politi har haft en sag som den i Ilulissat.

Det sagde politimester Bjørn Tegner Bay til KNR i sidste uge om den straffesag, der i denne uge foregår i i Qaasuitsoq Kredsret. 

- Vi har før haft parteringsdrab her i landet, men det ligger langt tilbage i tiden. Men omstændighederne her, hvor afdøde er blevet skjult blandt affald, det har vi ikke oplevet før, sagde politimesteren. 

LÆS OGSÅ Dag 2 i drabssag: Vidne drak med tiltalte og offer få timer før drab

Her er, hvad vi ved, efter de første to retsdage: 

 • Lørdag 2. oktober sidste år blev der fundet et menneskeben blandt skraldet på affaldsforbrændingen i Ilulissat.
 • Mandag 4. oktober blev der fundet et hoved med 58 stiksår. Undersøgelser viste senere, at volden var sket både før og efter dødens indtræden.
 • Der blev også fundet flere andre ligdele på affaldsforbrændingen i dagene efter, men flere af dem var delvist brandskadet.
 • Parteringsdrabet i Ilulissat

   

  En 28-årig mand er tiltalt for at manddrab og usømmelig behandling af lig.

   

  Han er også tiltalt for brugstyveri af en bil og for at have kørt i bilen uden at have kørekort 12. juni 2017.

   

  Han er også tiltalt for et voldeligt overfald i Ilulissat 13. februar 2020 og for endnu et voldeligt overfald i anstalten i Nuuk 5. januar 2022.

   

  Dødsårsagen er dog stadig ukendt. Den har retsmedicinere ikke kunnet fastlægge ud fra fundene.

   

  Det viser en aktindsigt i anklageskriftet, som KNR har fået.

   

  Sagen bliver behandlet i Qaasuitsoq Kredsret i Ilulissat 21., 22., 23. og 24. november.

 • Den tiltalte blev anholdt på sin adresse i Ilulissat fredag 8. oktober sidste år. Han har været tilbageholdt siden og er nu i anstalten i Nuuk.
 • En overvågningsvideo fra en Spar-købmand i Ilulissat viser, at offer og tiltalte har købt øl sammen tirsdag 28. september sidste år. Det var altså dagen før, anklagemyndigheden vurderer, at drabet blev begået.
 • Vi ved også, at der blev opdateret en profilvideo på offerets Facebookprofil om natten 29. september. Den profilvideo viser offer og tiltalte sammen med en brødkniv. Videoen er ifølge politiet altså blevet uploadet på det sociale medie samme dag, hvor politiet vurderer, at drabet fandt sted.  Dermed argumenterer anklageren altså for, at offer og tiltalte kendte hinanden eller havde en relation. 
 • En gerningsstedsundersøgelse af tiltaltes lejlighed viser, at der ikke var synligt blod.
 • Kriminalteknikere undersøgte den med tre forskellige slags test på gulvet. Alle viste spor af blod, men for nogen af testene kan det ikke udelukkes, at der kan være tale om dyreblod. Konklusionen er dog klar: Der er fundet spor af menneskeblod i tiltaltes lejlighed.