Organisation: Anonymitet er svært at garantere

Transparency International Greenland mener, det kan være svært at love anonymitet i Selvstyrets nye whistleblower-ordning.
Anita Hoffer Foto © : KNR

Selvstyret har oprettet en whistleblower ordning - der skal sikre, at ansatte, der har viden om eksempelvis korruption, kan give denne information videre anonymt.

Det er Transparency International Greenland rigtig positive overfor - formanden advarer dog mod, at det kan være svært at garantere anonymitet den offentlige sektor i Grønland.

Læs også Uldum sætter ind mod korruption

- Vi er meget få mennesker, og vi er meget få mennesker til at træffe beslutninger og hvis der er to der har truffet en beslutning og den ene whistleblower, jamen så kan den anden jo godt regne ud, hvem der har sagt noget, og det er en risiko, siger Anita Hoffer, formand for Transparency International Greenland, der arbejder for forebyggelse af korruption i Grønland i samarbejde med den internationale paraplyorganisation Transparency International.

Organisationen har dog ikke kunnet påvise korruption i Grønland.

- Ud fra det studie vi har fået foretaget er der ikke egentlig korruption i Grønland, men til gengæld har vi nogle risikoområder, siger Anita Hoffer.

Anita Hoffer fortæller, at risikoområderne især er inden for habilitet i forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere eller måden der bliver indhentet tilbud på i forbindelse med udførelse af offentlige opgaver.

Transparency International Greenland har en formodning om, at whistleblower-ordningen vil blive brugt.

- Vi har i hvert fald en indikation af, at der er nogen der har oplevet noget, som de gerne vil kunne fortælle, så det har vi klart en forventning om at der også er nogen der vil gøre brug af, siger Anita Hoffer.

Whistleblower-ordningen omfatter centraladministrationen og de underliggende enheder i Selvstyret.