Oppositionen ikke imponeret over finanslovsforsag

- Det er svært at finde forbedringer i forhold til dette års finanslov, siger Finn Karlsen, der er den ene af Siumuts medlemmer i Inatsisartuts finansudvalg. Det ene procent, skatten på arbejde bringes ned med, er ikke nok til, at det skal kunne betale sig at arbejde. Og 10 million er ikke nok til arbejdsløshedsbekæmpelsen, mener han.
Skrevet af Jens Thorin
17. august 2012 11:42

- Der er ingen ændringer i forhold til de foregående år, og det er svært at finde forbedringer i forhold til dette års finanslov, siger Finn Karlsen.

Han er ikke imponeret ov er Naalakkersuisuts seneste finanaslovforslag, det sidste i denne valgperiode.

Naalakkersuisoq  for finanser, Maliina Abelsen, foreslår, at skatten på arbejde nedbringes med 1 procent. Det skal kunne betale sig at arbejde, er argumentet.

Men forslaget vil ikke komme til at få den ønskede effekt hos lønmodtagere på SIK-løn, mener Siumuts finansordfører.

- Lønmodtagere på SIK-løn vil få 40 kroner  mere i lønningsposen, hvis skatten lettes med 1 procent.  Det derfor ikke nok til, at det skal kunne betale sig at arbejde, argumenterer Finn Karlsen.

Han har heller ikke meget til overs for Naalakkersuisuts beskæftigelsesindsats.

- Naalakkersuisut siger, at arbejdsløshedbekæmpelse er vigtig. Men de vil kun afsætte 10 millione kroner til det. Men Naalakkersuit bruger i år sammen med kommunerne 37 millioner kroner, og hvis forslaget bliver vedtaget, vil det være en stor forringelse. Derfor er det meget svært for os, at støtte forslaget i dens nuværende form, men det er jo et forhandlingsemne, siger Finn Karlsen, der dog støtter øget kollegiebyggeri.

- Mangel på kollegiepladser er et meget stor problem i dag, og finanseringen af kollegiebyggeri bliver støttet af alle i Inatsisatut. Og det er glædeligt, at se, det er en vigtig indsats for koalitionen, som det er det for os, siger altså Finn Karlsen.

Det andet oppositionsparti, Atassut, der har to medlemmer i Inatsisartut, er umiddelbart tilfreds med forslaget. Men der er en række forhold, som partiet vil have lavet anderledes.
Naalakkersuisut bør opstarte de projekter, der skal bringe Landskassen flere indtægter, noget tidligere.

Også mener Atassut, at der er afsat for få midler til beskæftigelsesfremme.

- Det er meget påtrængende, at der bliver etableret nye arbekjdspladser. Og i den forbindelse kan debatten senere på samlingen om Alcoa blive meget spændende, siger Atassut finansordfører, Siverth K. Heilmann.