Oppositionen ønskede ikke Lars-Emil Johansen som Inatsisartutformand

Partii Naleraq og IA indstille ikke Lars-Emil Johansen som formand for Inatsisatut. Hans attitude skaber mistillid, lyder det.
Lars-Emil Johansen ammaanersiornermi oqalugiarpoq Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
12. december 2014 17:57

Da den nye koalition mellem Siumut, Demokraterne og Atassut tiltrådte officielt ved formiddagens konstituerende samling i Inatsisartut.

 

Her markerede oppositionspartierne fra Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq sig ved at undlade at stemme, da Kim Kielsen blev valgt som formand for Naalakkersuisut. Og ligeledes valgte de ikke at indstille Lars-Emil Johansen som formand for Inatsisartut.

 

Lars-Emil Johansens attitude skaber mistillid og hans udtalelser er utilfredstillende, lyder det fra IA. Og hos Partii Naleraq så man hellere en formand, som repræsenterede hele Inatsisartut.


Der var dog flertal for, at Lars-Emil Johansen fortsatte som formand, og han blev derfor valgt ind alligevel.

 

Hvorfor indstillede i ikke Lars-Emil Johansen?

-Fordi vi mener, at hans udtalelser i sidste valgperiode var utilfredsstillende. Vi vil have en samlende og neutral formand, samt at vi ikke mener, vi kan sætte vores lid til, en der kalder Inatsisartut medlemmer for nybegyndere.

- Når han gør det, plejer det ikke at være muligt for medlemmerne at svare tilbage, det hjælper ikke på befolkningens tillid til Inatsisartut, siger Aqqaluaq B. Egede.

 

- Vi ville gerne have en Inatsisartut formand der opfører sig som en der arbejder på vegne af Inatsisartut, og en der vil løfte æren i at være inatsisartoq medlem sammen med dem, siger Aqqaluaq B. Egede og tilføjer:

- Vi mener ikke "Bare jeg er formand for Naalakkersuisut" attittude er tillidsskabende, derfor undlod vi at stemme for og imod indsættelserne af Naalakkersuisut formanden og medlemmer, siger Aqqaluaq B. Egede.

 

I følge Per Rosing Petersen fra Partii Naleraq, er de væsentligste grunde til, at Partii Naleraq ikke indstillede Lars-Emil Johansen valgtekniske årsager og et ønske om en alsidig formand.

 

Hvorfor indstillede I ikke Lars-Emil Johansen?

-Det gjorde vi på grund af valgtekniske årsager og af hensyn til den alsigdighed vi har efterlyst fra oppositionens side af.

 

Kan du udbyde, hvad I mener med alsidighed?

Det er hele Inatsisartut, man skal arbejde med som formand, og det... Ja.

 

Gjorde Lars-Emil Johansen ikke det?

Nu vil vi se fremad, vi respekterer den flertalsbeslutning, der er taget, siger Per Rosing Petersen.

 

På mandag vil de forskellige udvalgsposter i Inatsisartut blive fordelt.