Opklaring af Daniel-sag trækker ud

Et ping-pong mellem Københavns Politi og Styrelsen for Patientsikkerhed trækker opklaringen af omstændighederne omkring dødsfaldet på den grønlandske Daniel i langdrag.
Foto © : Google Streetview
03. juni 2016 09:23

Politiet i København efterforsker stadig sagen om den unge, østgrønlandske mand, Daniel, som døde på Amagerbro Torv i København 6. oktober 2014.

Over for KNR oplyser advokaturchefen hos København Politi, Dorit Borgaard, at politiet i øjeblikket venter på en udtalelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs også Daniel-sag er stadig uopklaret

Styrelsen er med til at vurdere sager om mulige lovovertrædelser blandt sundhedspersoner og ansvarsfordelingen mellem myndigheder i sundhedssager. Men det er anden gang, at politiet beder om en udtalelse fra styrelsen i sagen.

Første gang var i oktober 2015 - et år efter, at hændelsen skete. Dengang tog Styrelsen for Patientsikkerhed mere end fire måneder for en udtalelse, som dog ikke har været tilstrækkelig.

- Vi har (..) den 25. maj 2016 sendt nye bilag til Styrelsen for Patientsikkerhed og anmodet om en supplerende udtalelse af betydning for tiltalespørgsmålet i sagen. Vi må derfor afvente denne udtalelse, inden anklagemyndigheden tager stilling til tiltalespørgsmålet, skriver advokaturchef Dorit Borgaard i en mail til KNR.

Borgaard oplyser, at Daniel-sagen undersøges som en kriminalretlig efterforskning.

Læs også Daniel-sagen: Politi i tvist om lydfiler

Læs også Direktør: Tegn på 'etnisk hierarki' i Daniel-sagen

 

Beredskab tøvede

Sagen vakte opsigt, fordi personel hos politiets alarmcentral spurgte, om den tilskadekomne var “dansker eller grønlænder”, da en kvinde ringede efter hjælp efter at have fundet Daniel ligge åndsfraværende på Amagerbro Torv i København midt på dagen.

Men politiet kørte ikke i første omgang til stedet. Også Region Hovedstadens akutberedskab undlod i første omgang at sende en ambulance efter et opkald til 1-1-2.

Det var først, da en patruljevogn ankom en halv time efter første opkald, at også en ambulance nåede til stedet. Men da var det desværre for sent. Daniel døde ved højlys dag på Amagerbro Torv.

Københavns Politi afviste i første omgang, at der i samtalen med alarmcentralen blev spurgt til Daniels kulturelle baggrund. Det blev dog senere indrømmet og beklaget, da Politiken fik udleveret en lydfil med samtalen, som klart viser, at spørgsmålet blev stillet.

Advokaturchef Dorit Borgaard har tidligere oplyst til KNR, at efterforskningen i sagen har trukket ud, bl.a. på grund af et stort arbejdspres hos politiet i forbindelse med terrorangrebet i København i februar 2015.

Læs også Kritik af dansk alarmcentral efter hjemløs grønlænders død

Læs også Københavns Politi erkender løgn om alarm-samtale