Direktør: Tegn på 'etnisk hierarki' i Daniel-sagen

Direktøren for Det Grønlandske Hus i København mener, at sagen om den hjemløse Daniel viser tegn på et 'etnisk hierarki' i forhold til hjælpen fra danske myndigheder.
23. december 2014 07:42
KØBENHAVN: Offentliggørelsen af samtalen mellem en kvinde og politiets alarmcentral i København i sagen om den omkomne Daniel på Amagerbro Torv, vækker nu også kritik fra direktøren fra Det Grønlandske Hus i København, Leise Johnsen.
Samtalen, som Politiken har offentliggjort, slår fast, at der fra politiets side blev spurgt til, om manden var dansker eller grønlænder, før en patruljevogn blev sendt til stedet. Noget, som politiet ind til i søndags ellers har benægtet, at der blev spurgt om. At spørgsmålet rent faktisk blev stillet, vækker bekymring hos direktøren. 
- Så kunne man jo få den tanke, at der er et etnisk hierarki i forhold til, hvordan man hjælper og ikke hjælper, og hvornår hjælpen kommer frem. Og det er altid utroligt ubehageligt, siger Leise Johnsen til KNR og fortsætter:
- Jeg tænker, at det selvfølgelig er lidt mærkværdigt, at der skal en lydfil til, før at de anerkender, at der er blevet talt ind til den her etnicitet omkring den ulykkelige hændelse på Amager.
Politiet har 'taget fejl'
Sagen er omstridt, fordi den 32-årige Daniel , der har grønlandsk baggrund, omkom liggende på Amagerbro Torv 6. oktober i år, selv om både Københavns Politi og Region Hovedstadens ambulance-tjeneste blev alarmeret i alt seks gange, før hjælpen nåede frem.  
Region Hovedstaden beklagede kort efter episoden forløbet, mens man hos Københavns Politi - ind til i søndags- ikke har ment, at der skete noget forkert i forløbet fra politiets side. Efter offentliggørelsen af lydfilen siger politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi dog til KNR, at man nu 'har taget fejl' i forhold til spørgsmålet om etnicitet. Og at man vil se nærmere på 'proceduren' for politiets alarmcentral.
Dog slår Peter Dahl fast, at det er gængs procedure at spørge til for eksempel etnicitet i politiets sager, for at få så klart et signalement som muligt omkring en særlig person. I det konkrete tilfælde med Daniel var det dog ikke relevant, da han som den eneste lå på jorden på Amagerbro Torv, erkender Peter Dahl.
Helt overordnet mener Leise Johnsen, at hjælpen skal hurtigere frem uanset, hvem det handler om.
- Jeg tror, vi skal lære, at det kunne være en fordel at rykke ud med det samme, for man kan se på det her sagsforløb, at det ville have hjulpet rigtig meget for rigtig mange mennesker. Og muligvis også have undgået den ulykkelige situation, det så endte med, siger direktøren for Det Grønlandske Hus i København.