Københavns Politi erkender løgn om alarm-samtale

Københavns Politi erkender nu at have givet falske oplysninger i sagen om den 32-årige hjemløse Daniel, der i oktober omkom ved højlys dag på et torv i København.
Amagerbro Torv i København Foto © : Flickr/Michael Tyznik
22. december 2014 15:21

Politiet har ind til nu fastholdt, at der under samtalen med politiets alarmcentral ikke blev spurgt ind til, om den livløse mand på jorden var grønlændere eller dansker.

Men en lydfil af opkaldet, som Politiken er kommet i besidelse af og har offentliggjort, viser, at der blev spurgt ind til, om manden ‘er dansk eller grønlænder’. Det erkender politiinspektør ved Københavns Politi, Peter Dahl, nu.

- Det er smadder ærgerligt, at vi kommer med den urigtige oplysning, siger han til KNR.

Hør samtalen på Politikens hjemmesiden her

Spørgsmål om etnicitet var urelevant

Det var en tilfældig forbipasserende kvinde, der 6. oktober ved 15-tiden så den 32-årige hjemløse Daniel ligge livløst på Amagerbro Torv i København lige før nedgangen til metroen.

Folk omkring manden fortalte kvinden, at han havde ligget på stedet i omkring tre timer uden videre livstegn. Oplysninger, som kvinden giver til politiets vagtcentral, da hun ringer på telefon 114. Her spørger modtageren som spørgsmål nummer to, om manden er ‘dansk eller grønlænder’. 

Men det spørgsmål var ikke relevant i den konkrete situation, fastslår politiinspektør Peter Dahl nu.

- Set her i bagklogskabens klare lyd har det ikke været et relevant spørgsmål. Men det er sådan, at når vores operatør sidder og skal vælge at sende patruljevogne ud til opgaver, så har de et felt, hvor de skal skrive signalement. Så man kan sige, at det er helt normal procedure, at man skriver lidt ned omkring den person, som patruljevognen skal ud til. Men jeg kan godt se, at i den her situation har det ikke givet den store mening, for der har nok ikke ligget så mange foran trappeskakten ned til metro-stationen, siger han til KNR.

Politiinspektør: Etnicitet havde ikke indflydelse på hjælp

Efter opkaldet til 114 beder alarmcentralen om at få en patruljevogn til stedet, så snart en vogn er ledig. Samtidig ringer adskillige forbipassende til telefon 112, som er Region Hovedstadens alarmcentral, der står for ambulance-kørslen.

Men først cirka 45 minutter senere kommer en patruljevogn til stedet, som herefter igen ringer til efter en ambulance, der ankommer kort efter. Her er den 32-årige Daniel dog død.

Region Hovedstaden har undskyldt episoden og iværksatte kort efter en redegørelse af forløbet. Hos Københavns Politi fastholder man dog, at det ikke har haft betydning for hjælpen, at manden var af grønlandsk herkomst.

- Vi får ét opkald. Vi spørger ind til, om der er tale om en grønlænder - det er korrekt. Men vi vælger også at sende en patruljevogn. Så det er ikke sådan, at ved dét, at vi får oplysningen, at der er tale om en grønlænder, at vi så ikke reagere på opgaven. Det gør vi rent faktisk, siger Peter Dahl til KNR.