Opgør med ensprissystemet

Byer og bygder med færre end 1.500 indbyggere beholder ensprissystemet på vand og el, mens større byer i fremtiden skal betale kostægte priser. Download hele forslaget.

Naalakkersuisut vil fremlægge forslag til nyt prissystem på vand og energi. Og forslaget lægger op til mindre byer og bygder får ensprisstym, mens større byer skal betale kostægtepriser dog med en minimalpris.

Forslaget kommer som en erkendelse at det nuværende prissystem på vand og energi har store negative konsekvenser for samfundet. Det nuværende prissytem koster simpelthen for mange penge for landskassen, skriver Naalakkersuisoq for infrastruktur Jens B. Frederiksen i sit forslag til ændringer i vand og energiprissystemet.

Landskassen giver i dag 66 millioner kroner i driftstilskud til Nukissiorfiit og de penge skal bruges til satsning på uddannelse og opkvalificering af arbejdsstyrken.

Ifølge Naalakkersuisuts forslag kan forbrugere i Sisimiut og Nuuk se frem til mindre regning til vand og el. Det nuværende prissystem har gjort at de to byer med vandkraftværker betaler en pris, der ikke svarer til de udgifter der er forbundet med energiforsyningen.

- Det er særligt varme- og elkunderne i Nuuk og Sisimiut, der betaler overpris - det vil sige, at de betaler mere, end det koster at forsyne dem med vand og varme, skriver Jens B. Frederiksen.

Forslagets hovedpunkter er at byer med over 1.500 indbyggere overgår til kostægte priser. Der skal dog være en mindste pris, for større byer skal være med til at give tilskud til energiforsyningen i mindre byer og bygder.

Byer og bygder med mindre end 1.500 indbyggere får enspris, hvor priserne bliver fastsat efter de nuværende priser.

Naalakkersuisut foreslår prisen på fjernvarme bliver sænket. Det sker for at lokke flere til at bruge den miljøvenlige energi, som vandkraftsværkerne producerer. Det skal være med til sænke Grønlands CO2 udledning, der blandt andet sker ved brug af oliefyr.

Forslaget skulle have været behandlet under den nuværende samling. Jens B. Frederiksen meddelte her til eftermiddag at de udskyder behandlingen til efterårssamlingen.

- Det er væsentligt at vi opnår bred konsensus om en reform af energipriserne, da en reform er af stor betydning for samfundet. Derfor ønsker vi bedre tid til at sætte os sammen med arbejdsmarkedets parter og finde et fælles fodfæst, meddeler Jens B. Frederiksen her til eftermiddag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt