Qulaarpaa Opdeling hjælper ikke kommuner

Kommunerne og Selvstyret skal tænke sig godt om, inden de vælger at splitte den nuværende kommunestruktur op. Det risikerer at bremse kommunernes muligheder for at overtage flere opgaver, advarer den tidligere formand for Strukturudvalget, Martha Labansen.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
04. oktober 2016 11:16

I debatten om opsplitningen af Qaasuitsup Kommunia påpeger Martha Labansen, der stod i spidsen for arbejdet med at forberede strukturreformen, at jo flere indbyggere en kommune har, jo bredere skuldre er der til at bære udgifterne:

- Ved en deling af Qaasutisup Kommunia i to mindre kommuner så får man i hvert fald færre borgere og færre skatteindtægter og større administrative udgifter. Jeg tror ikke, det vil forbedre borgerbetjeningen, påpeger Martha Labansen.

Læs også Qulaarpaa Qaasuitsup snupper regningen

Hun mener ikke, at kommunerne og Selvstyret har brugt mulighederne der er i betænkningen fra Strukturudvalget. De har opdelt kommunerne og derefter er arbejdet med at få overført opgaver gået i stå.

Læs også Qulaarpaa Tvivlsomt om dyr kommunedeling hjælper

Opsplitningen af Qaasuitsup Kommunia i to mindre kommuner med færre indbyggere vil betyde, at færre opgaver vil blive overført.

Læs også Ingen gider betale for opsplitning

- Jeg er bange for at man politisk endnu en gang vil bruge argumenterne for ikke at overføre flere opgaver. At kommunerne dermed bliver for små og for svage, siger Martha Labansen.

Til argumenterne om at borgerne oplever et demokratisk tomrum, påpeger Martha Labansen at det demokratiske tomrum ikke gælder bygderne:

- Men der er et demokratisk tomrum når det gælder byerne. Og der har man ikke benyttet lejligheden for at nedsætte udvalg og råd som høringsparter og som man kunne give nogle muligheder for at påvirke forskellige områder i den nye kommune, siger Martha Labansen.