Opdeling af kommunen valgtema i nord

Opdeling af verdens største kommune, Qaasuitsup Kommunia er igen kommet på tale. Denne gang er det Palle Jeremiassen, der stiller op for Siumut i kommunen, der forslår at dele storkommunen op i tre.
Skrevet af Jette Andersen
28. marts 2013 10:00

Men det er Demokraterne og IA ikke tryg ved. Det skal først gennemanalyseres, før der bliver gjort noget, mener de.

Og en dansk kommunalforsker, der var heroppe, da kommunerne blev lagt sammen i 2009, mener det kan være farligt, at opdele.

Qaasuitsup Kommunia bør deles i 3. Det foreslår kandidat for Siumut Palle Jerimiassen.

Han mener, det er på tide at evaluere kommunens eksistens, efter sammenlægningerne for fire år siden.

Men før det sker, skal borgerne i kommunen først høres og derfra kan den kommende kommunalbestyrelse beslutte om kommunegrænserne skal reevalueres, siger kandidat for Demokraterne Ane Lone Bagger, som mener at der er flere fordele og potentialer i den nuværende storskommune.

- Jeg synes, der skal mere evaluering også skal der mere oplysning om hvad der skal ske og hvad der kan ske og hvad der er foregået. Det har vi nok ikke været så gode til. Borgerne skal først høres, så skal der laves evaluering, også kan man tage stilling til om man skal lave en deling.

Palle Jeremiassen mener, at nærdemokratiet er forsvundet efter kommunesammenlægningen. Derfor foreslår han, at byerne Kangaatsiaq, Aasiaat og Qeqertarsuaq bliver en ny kommune. Byerne Ilulissat og Qasiannguit skal slås sammen og den tredje kommune vil så blive fra Uummannaq til Qaanaaq.

Men Ane Lone Bagger er ikke enig i, at nærdemokratiet er svækket.

- I kommunen er der geografiske mandater, som kommer fra hver by. Selvfølgelig kan man godt sige, at nærdemokratiet er forsvundet lidt, men den er vi ved at arbejde på i og med, at der kommer lokalråd.

Daværende naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, natur og miljø Anthon Frederiksen, sagde sidste år under kommunernes landsforenings landmøde:

"En af de grundlæggende forudsætninger for sammenlægningen af kommunerne var, at etablere større og mere effektive kommunale enheder, og derved opnå rationaliseringsgevinster. Etableringen af yderligere folkevalgte organer vil ikke medføre besparelser - tværtimod!"

Kommunalforsker i Danmark Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet var i Grønland, op til kommunesammenlægningen. Han kan fortælle at i Skandinavien, hvor kommuner er blevet lagt sammen, så har det været en proces, der er blevet opfattet som noget, der ikke kan gå tilbage.

- Hvis kommunen bliver delt op, så er der to angreb fra nogle borgere og andre politikere, som de skal være klar til at modtage. Det ene det er, at politikere, der laver om på egne beslutninger, de nogen gange bliver beskyldt for "Jamen, så kan vi måske ikke regne med de beslutninger i tager næste gang". Det giver tit og ofte problemer. Det andet er, at vi hele tiden skal tænke på, at en af hovedårsagerne til man lavede kommunesammenlægningerne, det var fordi man ville styrke fagligheden. Altså jo større kommunen var, desto bedre sagsbehandling kunne der komme i kommunerne.

Ulrik Kjær kan ikke forestille sig, at endnu en ændring i den kommunale struktur vil gå gnidningsfrit. For man vil ikke kunne glemme den store omvej, man har måttet tage med storkommunen.

Der er ikke samling i Siumut, når det gælder en eventuel deling af Qaasuitsup Kommunia. Den nuværende borgemster Jess Svane, har tidligere udtrykt skepsis overfor en deling. Og i dag kommer et andet lokalpolitiker fra Siumut, nemlig Bernhardt Olsen, med en prerssemeddelse, hvor han giver til lyd for en fastholdelelse af storkommunen.

Omsætningen i Qaasuitsup Kommunia er årligt på over en milliard. Og hvis kommunen skal deles op, vil det blive dyrere i og med, at der skal ansættes kommunaldirektører, borgmestre og andre direktører, påpeger Ane Lone Bagger.