Trafikstyrelsen har godkendt kort sikkerhedszone i Nuuk Lufthavn

Trafikstyrelsen står inde for sikkerhedszonen på den kommende landingsbane i Nuuk, selvom den internationale anbefaling er længere. I et høringssvar er det udtrykt bekymring for sikkerheden. Air Greenland er dog rolig ved situationen.
Foto © : Kalaallit Airports A/S
23. januar 2019 06:34

Når landingsbanen i Nuuk bliver udvidet til 2200 meter, bliver det med en sikkerhedslængde på 150 meter. Det er kortere end de internationale anbefalinger.

Det bekræfter Kalaallit Airports A/S og den danske Trafik-, Bygge- og Boligstyrelse, som har godkendt projektet.

Sikkerhedszonen er et område efter den ordinære landingsbane, hvor fly har en ekstra længde i tilfælde af problemer eller dårlig sigtbarhed.

LÆS OGSÅ Rejsemarkedet har ventet på lufthavnspakken

Ifølge FN’s organisation for civil luftfart, ICAO, er det et internationalt krav, at der i hver ende af landingsbanen er minimum ekstra 150 meter. Heraf skal 60 meter være asfalteret. Dog lyder anbefalingen på i alt 300 meter sikkerhedszone i hver ende af landingsbanen, hvis geografien tillader det.

Men det er ikke muligt at forlænge med 300 meter i hver ende med lufthavnens nuværende placering. Derfor har Kalaallit Airports A/S ansøgt om en sikkerhedszone på 150 meter, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har godkendt.

Air Greenland-direktør: Ingen grund til bekymring

Og det bekymrer arkitekt, Peter Barfoed, som har kritiseret sikkerhedszone-længden i et høringssvar til VVM-rapporten for lufthavnen, skriver Sermitsiaq.

Men administrerende direktør for Air Greenland A/S, Jacob Nitter Sørensen, er ikke bekymret for forholdene.

Han påpeger, at mange lufthavne verden over ikke lever op til anbefalingerne fra ICAO. Faktisk lever hovedparten af lufthavnene i Grønland heller ikke op til dem.

LÆS OGSÅ Lufthavnen i Nuuk skal både være pæn og sikker

- Når tingene så ikke er mulige af geografiske årsager, bygger man andre foranstaltninger ind for at bibeholde det sikkerhedsniveau, der er. Og det gør man også her. Så i forhold til sikkerhedszonerne og godkendelsen af lufthavnen, henholder jeg mig til, at der har været nogen eksperter og myndigheder inde over og godkendt det, siger Jacob Nitter Sørensen.

Air Greenland kommer til at fastholde selskabets nuværende vindbegrænsninger for den kommende landingsbane i Nuuk, fortæller Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports begynder projektering i Qaqortoq

Foto © : ICAO
Illustrationen herover viser ICAO's regler og anbefalinger for længden af sikkerhedsområderne i enderne af en kategori 3 og 4-landingsbane. Den kommende landingsbane i Nuuk er i kategori 4. Her hedder kravet mindst 60 meters ekstra asfalt og 90 meters sikkerhedsområde uden hindringer for fly. Den fulde anbefaling er dog et samlet sikkerhedsområde på 300 meter i hver ende.Kilde: FN's ICAO Anneks 14, Volume 1.