Omfattende cyberangreb har stadig kløerne boret ned i Royal Greenland

Fiskerikoncernen kæmper stadig med at komme fri fra følgerne af et alvorligt cyberangreb mod koncernen.
- Vi har det øverst på dagsordenen at få vores lønsystem op at køre igen, så vores medarbejdere og fiskere kan få deres korrekte løn, siger Masaana Egede. Foto © : KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
22. december 2021 08:45

Siden sidste søndag har Royal Greenland været hårdt ramt af et cyberangreb.

Det påvirker koncernens kommunikationskanaler, lønsystemer og andre interne systemer.

Ifølge koncernkommunikationschef i Royal Greenland, Masaana Egede, er der små fremskridt, men det tager tid at løse problemet.

- Vi er stadig under det her cyberangreb. Vi har i bund og grund trukket stikket ud på stort set alle vores systemer for at stoppe cyberangrebet, og nu er vi i gang med at tænde vores systemer et efter et og bygge dem op igen for at sikre, at vi har den data, som vi skal have tilgængelig, siger han om den proces, der er i gang lige nu.

Masaana Egede kan ikke give et tidsperspektiv. Men han vurderer, at der kommer til at gå noget tid endnu.

Lønudbetalinger er ramt

KNR har tidligere beskrevet, hvordan cyberangrebet har ramt koncernens muligheder for at udbetale løn til fabriksmedarbejdere, men også til koncernens fiskere. Det problem er stadig ikke løst.

- Vi har øverst på dagsordenen at få vores lønsystem op at køre igen, så vores medarbejdere og fiskere kan få deres korrekte løn, siger han.

LÆS OGSÅ Cyberangreb rammer Royal Greenlands ansatte på pengepungen

Masaana Egede understreger, at koncernen er opmærksom på, at det har skabt frustrationer hos mange.

- Det er vigtigt at sige, at vi har givet løn ud fra de muligheder, som vi har haft tilgængelige. Vi har ikke den data, som vi skal have for at give den helt præcise løn og har derfor været tvunget til at give det aconto, forklarer han.

Cyberangrebet har ramt hele Royal Greenland, der blandt andet har aktiviteter i Danmark, USA, Japan og Kina foruden i Grønland.

Stigende sandsynlighed for cyberspionage fra Rusland

Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark udsendte i går rapporten Udsyn, der blandt andet analyserer truslerne mod Danmark og Grønland og Færøerne.

I den kommer efterretningstjenesten også ind på risikoen for cyberspionage.

- Den skærpede sikkerhedspolitiske situation betyder, at Danmark, Grønland og Færøerne på linje med andre lande i Arktis i stigende grad vil være mål for russisk og kinesisk spionage. Rusland prioriterer med stor sandsynlighed at indhente informationer om Danmarks rolle som arktisk nation. Det gælder ikke mindst via cyberspionage, står der i rapporten.

LÆS OGSÅ Trusselsvurdering: Russerne vil se en styrkelse af Pituffik som en trussel

Forsvarets Efterretningstjeneste nævner også, hvordan Rusland driver spionvirksomhed og forsøger at skabe mistillid i Rigsfællesskabet.

Blandt sendte Rusland et falsk brev til en amerikansk senator i 2019 fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender. Brevet skulle være med til at påvirke forholdet mellem Grønland, Danmark og USA negativt.