Om en uge går det løs – Katuaq gør klar til Pan Arctic Vision

På lørdag står musikere fra Alaska, Nunavut, Island, Færøerne, Nordnorge, Nordsverige, Nordfinland og den russiske del af Arktis på scenen i Nuuk.
10 musikere deltager, og det er blandt andet Qacung Blanchett fra Alaska, Vampíra fra Island og Evgeny Goman fra Murmansk. Han er i dag flyttet over grænsen til Kirkenes i Nordnorge. Foto © : KNR
04. oktober 2024 12:11

Om præcis en uge går det løs. Grønland er vært for Pan-Arctic Vision, og det bliver holdt i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

Naja P. repræsenterer Grønland, og hun skal stå på scenen sammen med deltagere fra Alaska, Nunavut, Island, Færøerne, Nordnorge, Nordsverige, Nordfinland og den russiske del af Arktis.

- Der vil være meget forskellige genrer – fra hårdtslående musik til bløde popmelodier - og midt imellem vil der også være rappere, fortæller Jakob Søvndahl Skovaa, der er arrangementchef i  Katuaq.

Her i weekenden begynder deltagerne at ankomme til Grønland.

Det bliver spændende at se de 10 musikere skifte plads på scenen. Det skal vores tekniske team sørge for under liveudsendelsen, siger arrangementchefen.

Unik chance for Grønland

Kunstneren Lisbeth Karline har lavet udsmykningen til scenen, så nu mangler der ikke meget. 

- Nu mangler vi blot at placere det tekniske udstyr.

Jakob Søvndahl Skovaa er arrangementchef i Katuaq. Foto © : KNR

Showet bliver vist live på KNR TV, og det bliver også streamet. Og det skaber en unik mulighed for Grønland, mener Jakob Søvndahl Skovaa.

- Det er en mulighed for at fremhæve Grønland på en god måde og vise landet frem, siger han.

Pan-Arctic Vision er en form for arktisk pendant til Eurovision, uden at det har noget at gøre med den europæiske sangkonkurrence. 

- Man kan se det som en konkurrence, hvor de arktiske lande kommer sammen, hygger sig og spiller musik. Men det er også et samarbejde, hvor vi viser de arktiske musikeres talenter og styrker, siger arrangementchefen.

Sammenhold frem for at vinde

Sidste år blev det holdt for første gang i Vadsø i Norge, og det grønlandske band NUIJA vandt prisen for den mest arktiske sang, som det hed. Grønland vandt også værtskabet i år, og det er derfor, at anden omgang af Pan-Arctic Vision bliver holdt her.

Målet er, at samle mennesker på tværs af Arktis - både oprindelige og ikke-indfødte - for at synge sammen og skabe et pan-arktisk fællesskab. 

- Det handler ikke så meget om at vælge en vinder. Det handler mere om at skabe sammenhold i Arktis, sagde Amund Sjølie Sveen, der er kunstnerisk leder for Nordting, som planlagde eventet i Norge, til KNR sidste år.