Pan-Arctic Vision bliver holdt i Nuuk til oktober

Det grønlandske band NUIJA vandt prisen for den mest arktiske sang sidste år, da første omgang af Pan-Arctic Vision blev holdt i Norge. Nu glæder Katuaq-direktør sig til at vise Grønland frem.
Sidste år blev Pan-Arctic Vision holdt for første gang i Vadsø i Norge, og NUIJA vandt prisen for den mest arktiske sang. Foto © : Knut_Åserud
Skrevet af Christine Hyldal
17. april 2024 10:48

Pan-Arctic Vision kommer til Nuuk 12. oktober.

Og hvis du ikke lige kan huske, hvad Pan-Arctic Vision er, så er det en form for arktisk pendant til Eurovision. Sidste år blev det holdt for første gang i Vadsø i Norge, og det grønlandske band NUIJA vandt prisen for den mest arktiske sang, som det hed.

Grønland vandt også værtskabet i år. Derfor skal anden omgang af Pan-Arctic Vision holdes i kulturhuset Katuaq i hovedstaden i midten af oktober.

- Jeg tænker, at det bliver godt. Vi kommer til at vise Grønland frem til andre nordiske lande, siger Ivaaq Kriegel, der er direktør i Katuaq.

Pan-ArcticVision

Pan-ArcticVision er både et kunstprojekt, men også et oprigtigt forsøg på at bruge kunsten til at forene Norden. Konkurrencen har altså intet at gøre med Eurovision.

De 10 kuntnere kunne vinde fire priser: 

Grønland vandt prisen for den mest artiske sang.

Grønland vandt også værtsskabet næste år. 

Sköll fra Båtsfjord i Nordnorge vandt prisen for den mest revolutionerende sang.

Guðrið Hansdóttir fra Færøerne vandt prisen for den sang, der gav mest følelse af fællesskab.

Pan-Arctic Vision er et kunstprojekt, som har til formål at bruge kunsten til at forene Norden. Konkurrencen har altså ikke noget at gøre med Eurovision. Målet er, at samle mennesker på tværs af Arktis - både oprindelige og ikke-indfødte - for at synge sammen og skabe et pan-arktisk fællesskab. 

- Det handler ikke så meget om at vælge en vinder. Det handler mere om at skabe sammenhold i Arktis, sagde Amund Sjølie Sveen sidste år til KNR. Han var kunstnerisk leder for Nordting, som planlagde eventet i Norge.

Open call for musikere

Det er en lille organisation, der står bag projektet, og de er helt afhængige af partnerskaber. Men nu er der fundet penge til endnu omgang af Pan-Arctic Vision.

KNR forsøger at få en kommentar arrangørerne af Pan-Arctic Vision, men det har ikke været muligt endnu. 

Hvis du går rundt med en musiker i maven, så kan du melde dig til inden 15. maj. Lige nu leder Pan-Arctic Vision efter deltagere fra Alaska, Yokon og Nunavut i Canada, Grønland, Island, Færøerne, Nordnorge, Nordsverige og Nordfinland. 

- Personligt glæder jeg mig. Nu er der open call for musikere, hvor musikere kan sende musik, hvis de gerne vil deltage. På den måde er det også en støtte til udviklingen af musik, siger Ivaaq Kriegel.

- Det er vigtigt at vise Grønland frem for resten af Norden. Det er også godt at kunne vise, at man kan samarbejde og arrangere sådan nogle aftener. Det er god reklame.

Pan-Arctic Vision bliver sendt live på KNR TV lørdag 12. oktober.