Olsvig: Gør Hans Ø til inuit-land
To forskeres forslag om at gøre Hans Ø - Tartupaluk - til et fælleseje mellem Canada og Rigsfællesskabet bliver modtaget med et modforslag fra formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.
I stedet ser hun gerne, at øen bliver til fælles eje for inuit i området.
- Jeg foreslår, at hvis vi endelig skal tale om en løsning om Tartupaluk, skal vi så ikke være de første i verden til at snakke om måske at erklære den ø for inuit-land? Hvor vi begynder at tale om en hel anden kategori end statsgrænser, men simpelthen erkender, at vi også har en anden størrelse i Arktis, der hedder det arktiske folk, som lever på tværs af de her statsgrænser, siger Sara Olsvig til KNR.
Læs også Forskere: Gør Hans Ø til fælleseje mellem Nunavut og Grønland
Ø skal bestyres af Grønland og Nunavut
Modforslaget kommer, efter den canadiske professor Michael Byers fra University of British Columbia og den danske lektor i samfundsforhold, Mikael Böss, fra Aarhus Universitet, under velkomsten til en konference om Arktisk i Aarhus foreslog, at Hans Ø skal være fælleseje mellem Canada og Danmark.
Det skal ske ved en deklaration, som de to forskere allerede har døbt Aarhus-deklarationen. Forslaget er allerede havnet på forsiden af flere canadiske medier.
Læs også BILLEDER Hans Ø-forslag vækker glæde og sort humor
Over for KNR præciserer Michael Böss dog, at der absolut ikke er tale om, at det er Danmark og Canada, der formelt eller i praksis skal enes om øen, men netop de selvstyrende områder i begge stater.
- Det vil være afgørende i det forslag, vi kommer frem med, at det land bestyres af Grønland og Nunavut - det canadiske territorium - sammen, siger Michael Böss til KNR.
Du kan se alt, hvad der er blevet debateret på konferencen her.
Tag forslag om Inuit-land til FN
Hos den anden af de to oprindelige forslagsstillere, professor Michael Byers fra University of British Columbia, var reaktionen, at Grønland sammen med ICC bør tage forslaget om at gøre Hans Ø til Inuit-land videre til FN.
- Man kan ikke forvente, at regeringerne i Danmark og Canada bare erklærer Hans Ø til inuit-territorium. Men det kan ICC gøre.
Læs også Canadier vil forære Hans Ø til inuit
- De kan endda tage det videre til FN og ansøge om medlemsskab baseret på en suveræn territorial Hans Ø. For selvfølgelig har Danmark eller Canada eneret over spørgsmål om suverænitet. Så logisk falder det tilbage på inuit-befolkningen. De er de oprindelige ejere (af Hans Ø, red.), siger Michael Byers til KNR.
Men det er lettere sagt end gjort, påpeger Sara Olsvig.
- Nu er inuit jo anerkendt som et oprindeligt folk og ikke som en stat. Og FN er et statsligt samarbejdsorgan. Så der vil vi nok have en kategorimæssig udfordring, hvis vi skulle gøre det, siger hun og tilføjer:
- Min pointe var mere, at det er lidt omsonst at sidde til en konference om Arktis i Aarhus og høre, at Canada og Danmark alene skal afgøre striden om Tartupaluk. Vi er nødt til at have den grønlandske og canadiske regering med ind over her.
Olsvig vil tage forslaget om at gøre Hans Ø til inuit-land med hjem til debat i Inatsisartut, oplyser hun.