Forskere: Gør Hans Ø til fælleseje mellem Nunavut og Grønland
Gør Hans Ø til fælleseje mellem de arktiske selvstyreområder Grønland og Nunavut.
Sådan lyder et forslag fra den canadiske professor Michael Byers fra University of British Columbia og den danske lektor i samfundsforhold, Mikael Böss, fra Aarhus Universitet.
Forslaget blev offentliggjort som velkomst til en konference om Arktis på Aarhus Universitet torsdag morgen, af forslagsstillerne allerede døbt som ‘Aarhus-deklarationen’.
Læs også Canadier vil forære Hans Ø til inuit
Ifølge Mikael Böss bør Hans Ø være et område, som Danmark/Grønland og Canada/Nunavut officielt bestyrer sammen.
- Vores idé er, at man simpelthen gør Hans Ø til det, man kalder et condominium, som er et område, hvor der er delt autoritet. Og delt autoritet betyder, at man ikke afgiver noget land i det her tilfælde, men at man deler et land, siger Michael Böss til KNR.
Læs også Canada fremprovokerer større grønlandsk-danske grænsekrav
Symbolsk betydning for resten af Arktis
Danmark og Canada har siden 1930’erne været uenige om, hvem der ejer øen, som ligger i Kennedy Kanalen mellem Grønland og Nunavut.
Men selv om øen er ubeboet og uden reelle naturressourcer vil det sende et vigtigt signal til resten af Arktis og verden, hvis landene bilægger den årelange strid, mener de to forskere.
- Nu er der en mulighed, fordi vi har en ny regering i Canada og en ny regering i Danmark - så er der en mulighed for at løse op om det problem, som egentlig er et pinligt problem, hvis vi skal signalere, at vi er gode til at samarbejde omkring Arktis.
Læs også Fortsat uenighed om Hans Ø
- Så var det måske på plads, at vi også løste vores egne territoriale problemer, siger Michael Böss.
Han erkender, at der er stor forskel på en lille, ubeboet ø og resten af udfordringerne i Arktis, og at der mest af alt tale om symbolpolitik. Men symbolpolitik har også en effekt, mener Böss.
- På den måde løser det ikke nogen af de andre problemer. Men det kan måske få os til at tænke på, hvad der kan være konfliktudløsende. Og at det er noget, vi for de lokale befolkninger og folk skal tage alvorligt.
- Det skal vi tage alvorligt på den måde, at vi inddrager de mennesker, som bliver påvirket af den her udvikling, når vi sætter rammer og regler for den økonomiske udvikling og mineraludvinding i området, siger han.