Canada fremprovokerer større grønlandsk-danske grænsekrav

Grønland og Danmark strammer nu i samarbejde kravene til, hvordan havterritoriet mellem Canada og Grønland skal deles. Det skriver den danske avis Information.
16. september 2014 13:19

Det sker, efter at Canada ventes at udvide landets krav til territorieopdelingen. Og det har indflydelse på Rigsfællesskabets krav til FN’s Havretskommission, siger formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, til Information.

- At canadierne har udvidet deres krav, har betydet, at vi igen har måttet se på de krav, som vi vil fremsætte, siger hun til avisen.

I 2013 havde Rigsfællesskabet og Canada ellers et formaliseret samarbejde om at dele havområdet ved for Grønland midt over. Men i december sidste år udsatte Canada aftalen med besked om, at de canadiske undersøgelser af havbunden ikke var færdige. I stedet forventes det nu, at landet øger sine krav til territoriet.

LÆS OGSÅ Canadisk-russisk strid om Arktis positiv for Hans Ø

Og det kan have stor betydning for Grønland og mulige indtægter fra råstoffer i havområdet.

- Det er et meget vigtigt emne, som kongeriget må stå fast på. Spørgsmålet om Nordpolen og andre arktiske områder har meget stor betydning for vores fremtid, siger Aleqa Hammond.