Oliepenge kan gøre os dovne

Oliepenge er et tveægget sværd. På den ene side kan de gøre et land stenrigt. På den anden side kan de gøre befolkningen doven og forvænt. Det viser erfaringerne fra de arabiske golfstater. Og hvis man ikke tager sine forholdsregler, kan det samme overgå Grønland, hvis olien en dag kommer til at flyde.Det mener Martin Hvidt, lektor og Ph.D. på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.
04. oktober 2012 06:40

Han har i årevis beskæftiget sig med økonomiske og politiske forhold i de arabiske olielande. Og fælles for dem er, at de stort set ikke har nogen produktion, men næsten udelukkende lever af indtægterne fra olien. Og de penge bliver i stride strømme brugt på at forkæle befolkningen, der ikke betaler skat, men får gratis velfærdsydelser i ekstrem grad. Den slags samfund bliver kaldt rentier-stater.

- Det største problem med rentier-staterne er, at de skaber nogle forkerte strukturer i samfundet, når det gælder de incitamenter befolkningen har. Det vil sige, at de ikke har en tilskyndelse til, at man arbejder hårdt og tager lange uddannelser og gør sig umage, siger Martin Hvidt.

Statsborgerne i de pågældende lande har vellønnede jobs med korte arbejdstider, som staten bekvemt har oprettet til dem. Det hårde arbejde tager migrantarbejdere i millionvis sig af.

Men med voksende befolkningstal og stærkt svingende oliepriser er det en model, der ikke længere holder.

- Problemet er nu, at man har nogle meget store årgange af unge mennesker, som kommer ud på arbejdsmarkedet og som kun vil have behagelige jobs på lederniveau, der giver rigtig mange penge. Og sådan spiller klaveret jo ikke længere. Man kan ikke længere bare skabe jobs i den offentlige sektor til disse unge folk. De skal ud i den private sektor, hvor der er hårde konkurrencevilkår, fortæller Martin Hvidt.

Mener han også, at Grønland kan gå hen og blive ramt af samme syndrom, hvis oliepengene på et tidspunkt kommer?

- Faren er der. Det, det kræver for at imødegå faren, er dels at man har en uddannet og motiveret befolkning, altså en arbejdskraft der kan tage nogle af alle de stillinger, som kommer i forbindelse med et olieboom. Det andet og meget vigtige er, at man har en regering som formår at holde pengene tilbage, så de ikke flyder ud i samfundet i store mængder. For det skaber inflation og alt for hurtige forandringer, som måske slår meget initiativ ihjel, siger lektor og Ph.D. på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, Martin Hvidt.

Tirsdag holdt han forelæsning på Ilimmarfik netop om hvordan oliepengene har påvirket golfstaternes udvikling.