Ole Spiermann er ikke inhabil i Pituffik-undersøgelsen

Naalakkersuisuts såkaldte uvildige advokatundersøgelse af omstændighederne, der førte til, at det delvist selvstyrejede selskab Greenland Contractos tabte servicekontrakten på Thulebasen til den amerikansk kontrollerede virksomhed Exelis Services, genoptages nu. Og det bliver fortsat med advokat Ole Spiermann som undersøgelsesleder.
Foto © : Toqqorsivik/Arkiv
01. maj 2015 13:06

Det sker efter at advokatnævnet i Danmark har fastslået hans "habilitet". Det vil sige, at der ikke foreligger nogen interessekonflikt mellem Spiermanns rolle som advokat for Greenland Contractors i udbudssagen og hans rolle som advokat for Selvstyret i den uvildige advokatundersøgelse.

Det fremgår af advokatnævnets erklæring, at spørgsmålet om Spiermanns habilitet blev rejst af en medarbejder i Selvstyret, der afviste at lade sig udspørge og udlevere sagsakter om udbudssagen. Medarbejderen, der havde deltaget i forhandlingerne mellem det danske udenrigsministerium og USA, mente, at der forelå en interessekonflikt mellem Spiermann som advokat for Greenland Contractors og som advokat for Selvstyret.

Men ifølge advokatnævnet har Selvstyret under hele sagsforløbet krævet, at den pågældende medarbejder skulle aflevere det ønskede materiale og lade sig interviewe af Spiermann.

Og advokatnævnet konstaterer derfor, at der ikke foreligger nogen interessekonflikt eller nærliggende risiko for, at det vil ske, hvis Spiermann fortsætter advokatundersøgelsen, der nu ventes færdig i løbet af juni.