Nyt støttekorps skal hjælpe udsatte grønlændere på fode

46 millioner kroner skal bekæmpe grønlænderes stigende marginalisering i Danmark. Men indsatsen møder kritik.
Foto © : Lisa Risager/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
14. november 2016 06:51

Alt for mange grønlændere i Danmark lever fortsat på gaden eller henslæber en sølle tilværelse med misbrug uden den nødvendige kontakt til socialforvaltningen i den kommune, de bor i.

Derfor afsætter partierne bag satspuljen for 2017 nu 46,4 millioner kroner over de næste fire år til at bekæmpe grønlændernes sociale udsathed i Danmark.

Og ifølge socialminister Karen Ellemann er der god brug for indsatsen.

- Det er bare ikke godt nok, når så mange grønlændere i Danmark ikke lykkes med at få fodfæste og ender med at leve et marginaliseret liv med misbrug, hjemløshed og uden kontakt til det samfund, de er en del af, siger hun.

Læs også Glæde over flere penge til udsatte grønlændere

10 af de 46,4 millioner kroner bliver sendt til Grønland for at understøtte selvstyrets indsats over for børn og unge.

Af de resterende 36,4 millioner er godt halvdelen afsat til et nyt initiativ med et korps af særlige støttepersoner til de udsatte grønlændere.

Dette korps skal dels bestå af kommunalt ansatte, der skal have en særlig indsigt i grønlandsk kultur og gerne kunne sproget.

Og dels skal det bestå af frivillige, der skal opsøge grønlænderne og være en støtte, der ikke repræsenterer det kommunale system.

- Jeg tror, vi gør noget klogt ved at kombinere den professionelle og den frivillige støtte. Det vil, tror jeg på, give dem et bedre udbytte af de sociale tilbud, man i dag får alt for lidt ud af, siger socialministeren.

Læs også Økonomisk støtte til socialt udsatte grønlændere

I Det Grønlandske Hus i Aalborg er direktør Søren Stach Nielsen dog ikke begejstret over prioriteringen af satspuljemidlerne.

- Vi er jo glade for, at der kommer flere penge, men det skuffer mig, at en stor del øremærkes til særlige støttepersoner, for de er der jo i forvejen fra både kommunerne og flere ngo'er, siger han.

- Spørgsmål: Hvad skulle pengene så i stedet bruges til?

- Der kommer flere og flere til fra Grønland, og dem, der kommer, er oftest ikke de mest socialt stærke. Derfor burde vi fokusere mere på at stoppe tilførslen af udsatte grønlændere.

Der findes ikke en eksakt opgørelse af, hvor mange udsatte grønlændere der er i Danmark.

Flere instanser anslår dog, at der er tale om 1000-1500 personer.

/ritzau/