Nyt grønlandsk lydmedie i Danmark har flest lyttere i Grønland

Efter otte måneder har det grønlandske lydmedie i Danmark, Inuna, et stødt stigende lyttertal.
Inuna har foreløbig publiceret 52 podcasts på otte måneder. Foto © : Radio Inuna
30. september 2023 10:33

1. februar i år udgav det grønlandsksprogede lydmedie i Danmark, Inuna, sin første podcast.

Det skete efter en hård medfart fra konkurrerende ansøgere, som mente, at Inuna lovede for få lydtimer til lytterne.

Nu - efter otte måneder i skyen - er Inunas podcasts blev streamet eller downloadet i alt 15.500 gange fordelt over 52 podcast. Det giver i gennemsnit knap 300 lyttere per podcast. 

Det viser tal, som holdet bag Inuna har oplyst til KNR. KNR har ikke haft mulighed for at kontrollere tallene.

En lille overvægt - helt præcis 55 procent af alle streaminger og downloads - er sket fra Grønland. 

40 procent er sket i Danmark,  viser Inunas opgørelse. Resten kommer fra blandt andet USA, Canada, Sverige, Norge og Færøerne.   

Alligevel er lydmediet en succes, mener projektleder hos Inuna, Arnannguaq Gerstrøm. 

Tallene skal nemlig ses i lyset af, at der er knap 60.000 indbyggere i Grønland og cirka 20.000 grønlændere i Danmark, siger hun. 

- Når vi holder streamingstallene op mod den potentielle lytterskare i Grønland og Danmark, viser tallene tydeligt, at en langt større andel af grønlændere i Danmark streamer vores podcast set i forhold til hvor stor en andel af grønlændere, som streamer vores podcast i Grønland.

Med andre ord: Hvis man sammenligner streamingstallene med indbyggertallet i Grønland, har cirka 14 procent af alle borgere streamet eller downloadet en podcast fra Inuna. Og sammenligner man med antallet af grønlandske borgere i Danmark, har cirka 40 procent gjort det samme.  

Og den fordeling er udmærket, mener Arnannguaq Gerstrøm. Mediets rolle er nemlig også at være en slags samlingssted for grønlændere i begge lande.

- Vi er rigtig stolte over at kunne vise, at Inuna har rigtig godt fat i sin målgruppe, nemlig grønlændere i Danmark. Samtidigt er vi selvfølgelig kun interesserede i, at så mange som muligt får glæde af vores podcast, uanset hvor man bor i verden, siger hun. 

Siden starten af september har KNR bragt Inunas podcast hver anden uge. Det sker fordi, KNR har en forpligtigelse til at bringe radio, som ikke er produceret af KNR selv. 

Projektleder: Vi er på en rejse

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som har udpeget Inuna til at producere et grønlandsk lydmedie i Danmark. Holdet bag får syv millioner kroner over fire år til projektet.

Styrelsen har dog ikke sat krav til antallet af timer eller antal lyttere. I stedet er der krav til, at lydmediet skal være gratis og tilgængelig over hele Danmark, at der skal være både nyheder, musik og taleradio, og så skal det foregå på grønlandsk.

Arnannguaq Gerstrøm og holdet bag Inuna følger dog nøje øje med antallet af lyttere alligevel.

- Selv om det ikke har været et krav i ansøgningen med et bestemt antal downloads eller antal timer, vi skulle sende, kan vi jo ikke lade være med at holde øje med det. Det er også noget, som vi fokuserer på, siger hun.

Den 22. august var det samlet tal for antal streaminger og downloads 11.242 gange fordelt på 43 podcasts med et gennemsnitligt lyttertal på 261 personer, som siden er vokset til cirka 300 lyttere per podcast.

Penge til grønlandsksproget radio i Danmark

På den danske finanslov for 2022 har et flertal i Folketinget afsat syv millioner kroner til Grønlandspuljen.

Pengene skal gå til at få lavet grønlandssproget lydproduktion i Danmark.

Puljen indeholder syv millioner kroner, som bliver fordelt over tre år fra november 2022 til 2025.

- Det er klart, at folk skal lige lære det at kende. Vi har også måttet vise folk, som er i den lidt ældre aldersgruppe, hvordan de streamer podcasts via det tekniske udstyr, de har, siger Arnannguaq Gerstrøm. 

Det vigtigste er blot, at antallet af lyttere stiger, siger hun.

Lektor: Tal for streaming er usikre

På en liste over de mest streamede podcast i Danmark er DRs nyhedspodcast "Genstart" øverst i uge 37.

Ser man ned over listen på hjemmesiden podcastindex.dk for at finde podcast, som er registreret med cirka det samme antal streaminger som Inuna, lander man på en plads 478. 

Her ligger podcasten "Rigtige røverhistorier" fra Radio4 med 305 streaminger i uge 37 og podcasten "Talentlab" også fra Radio4 med 294 streaminger i samme uge.

Men tallene er ret usikre, siger Aske Kammer, der er lektor i journalistisk ved Roskilde Universitet, Aske Kammer.

- Man kan ikke se, om folk hører hele udseendelsen, eller de aldrig når at lytte til den, eller de hører den 10 gange. Så på den måde siger det her tal bare noget om, hvor mange downloads, der er, men ikke hvad folk rent faktisk har gjort med det, de har streamet eller downloadet.

Alligevel er tallet for antal streaminger og downloads det eneste redskab, som producenter af podcasts kan måle med.

I tilfældet med Inuna er det dog svært at sige, om cirka 300 lyttere per podcast er mange eller få, vurderer Aske Kammer. For den danske stat har besluttet at give penge til mediet uanset antallet af lyttere. 

- Der er en befolkningsgruppe, der skal have et tilbud, fordi det er kulturelt og samfundsmæssigt vigtigt at have det. Så derfor betaler vi til det, uanset hvordan det egentlig præsterer ude blandt brugerne, siger Aske Kammer.