Nyt forslag vil give økonomisk støtte til fangere udsat for klimaforandringer

Fangere og fiskere har i de seneste år været udfordrede, hvis fangsten har slået fejl på grund af klimaforandringer. Det vil et nyt forslag, som skal drøftes i Inatsisartut i dag, gøre op med.
Fangere skal kunne søge om økonomisk støtte fra Naalakkersuisut, hvis fangsten slår fejl på grund af klimaforandringer. Det foreslår Agathe Fontain (IA). Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
09. maj 2023 07:15

Klimaforandringerne har i de seneste mange år haft en stor indvirkning på erhverv, som fangst og fiskeri.

Derfor har Agathe Fontain fra Inuit Ataqatigiit fremsat et beslutningsforslag til Inatsisartut om at skabe en hjælpekasse, der skal støtte de fangere, fiskere og fåreholdere, som er ramt af klimaforandringerne.

Et forslag, som skal drøftes i dag i Inatsisartut.

Den nuværende ordning er for besværlig

I forslaget argumenterer Agathe Fontain for, at der skal være en særskilt konto på finansloven, som kun skal benyttes, hvis man, som fisker eller fanger, midlertidigt ikke kan udføre sit arbejde på grund af klimaforandringerne.

Hjælpekassen skal oprettes af Naalakkersuisut i samarbejde med de berørte organisationer, mener Agathe Fontain.

Hun mener, at forslaget er relevant, da den nuværende lovgivning omkring offentlig hjælp er for besværlig.

Normalt skal man ansøge om offentlig hjælp gennem kommunen, hvis man som fanger eller fisker står uden arbejde.

Men udfordringen ved denne ordning er, at man skal melde sig arbejdssøgende, og dermed søge ud af erhvervet, selvom arbejdsløsheden kun er midlertidig.

Dette blev aktuelt i december måned, hvor KNR kunne fortælle, hvordan fangere i Qaanaaq ikke kunne gå på fangst på grund af det dårlige vintervejr.

Her opfordrede Naalakkersuisut fiskerne og fangerne til at melde sig som arbejdssøgende i kommunen, så de kunne modtage offentlig forsørgelse.

Og netop den udmelding vakte kritik i både Qaanaaq og Inatsisartut, fordi man opfordrede fangerne til at forlade deres erhverv.

De ledende lande har et medansvar

I forslaget fremgår det også, at Agathe Fontain opfordrer formanden for Naalakkersuisut til at tale med den danske statsminister, da hun mener, at verdens ledende lande har et medansvar for klimakrisen og dermed også et ansvar for at løse den.

Forslaget vil blive førstebehandlet i dag, hvor det vil blive besluttet om, man vil gå videre med forslaget.