Fangere i det nordligste Grønland kan ikke komme på fangst

Erhvervsfangerne i Qaanaaq og bygder er økonomisk hårdt ramt på grund af en usædvanlig dårlig vinter. Det får et Inatsisartut-medlem til at råbe op.
Nukappiannguaq Henriksen er erhvervsfanger i Grønlands nordligste bygd Siorapaluk. Foto © : Privat.
09. december 2022 13:45

Vejret i Nordvestgrønland er skyld i, at havet ikke er frosset til i Qaanaaq-området. Situationen er så slem, at erhvervsfangerne i Qaanaaq og bygder ikke kan tage på fangst.

Her op til jul gør det særligt ondt blandt fiskerne og fangerne. Og derfor bliver der bedt om hjælp til erhvervsfangerne fra Inatsisartut-medlemmet Mikivsuk Thomassen fra IA og fisker- og fangerorganisationen KNAPK.

- Jeg opfordrer til, at man straks undersøger, om Inatsisartuts afsatte penge til katastrofer kan benyttes til Qaanaaq og dens bygder, og jeg ønsker, at Naalakkersuisut straks handler, siger Mikivsuk Thomassen (IA), der selv kommer fra Qaanaaq. 

Storm og ingen fast havis 

Fisker- og fangerorganisationen KNAPK ønsker også, at naalakkersuisut hurtigst muligt yder en ekstraordinær hjælp til erhvervsfangere over hele landet.

KNAPK skriver, at de steder, hvor i alt 415 erhvervsfangere har brug for ekstraordinær hjælp er i Qaanaaq, Upernavik, Ittoqqortoormiit, Tasiilaq, Nanortalik og Narsaq og de tilhørende bygder.

KNR har kontaktet erhvervsfanger Nukappiannguaq Henriksen i Grønlands nordligste bygd Siorapaluk.

LÆS OGSÅ Tobias var fanger i 62 år - Nu har han vundet en turistpris

Han fortæller, at de i bygden ikke har kunnet tage på fangst i lang tid på grund af vejret, og det rammer familierne hårdt.

- Siden november har vi ikke kunnet tage på fangst. Det er på grund af storm, smeltende sne og ingen fast havis. Sådan var det også de seneste år, siger han.

- Vi plejer at tage på langfart ude på isen og Neqi, der ligger nordpå, for at fange sæler med garn. Det kan vi ikke længere gøre, fordi havisen er begyndt at smelte og forsvinde de seneste vintre, siger Nukappiannguaq Henriksen.

Sparer ikke op til dårlige vintre

Og når der ingen fangst er, så er der heller ikke noget at sælge.

- Det påvirker vores økonomi meget negativt. Vi plejer at sælge vores sælskind til almindelige borgere, men den mulighed er også væk nu. Siorapaluk har ikke fisk. Her kan man ikke fiske som i Qaanaaq, siger Nukappiannguaq Henriksen.

Han siger, at han ikke plejer at spare op til dårlige vintre, fordi det er sjældent, at de oplever dem. Men klimaet har ændret sig. 

- Det er meget anderledes nu. Man kan ikke længere regne med vejret, hvor der uden varsel kommer storme, siger han.