Grønland og Danmark gør krav på kontinentalsokklen ud for grønlandskyst. Det er blandt andet Nordpolen.Foto: Udenrigsministeriet

Nyt beredskab skal støtte krav om Nordpolen

​​​​​​​Et nyt beredskab skal være med til overvåge udviklingen i Arktis, både inden for kongerigets og udenlandets forskning, frem mod FN’s arealfordeling af Nordpolen.

Beredskabet ligger under De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, og er en del af kongerigets krav til FN’s Kontinentalsokkelprogram. 

Her har Grønland, Færøerne og Danmark sammen indgivet krav på i alt fem områder ud for Grønland og Færøerne, som forskere vurderer bør tilkomme Kongeriget Danmark ud fra geologiske undersøgelser.

Det fortæller vicedirektør for GEUS, Flemming Getreuer Christiansen til KNR.

- Nu går man ind i en ny proces, hvor man skal sikre sig, at man har styr på sine data. At man sikre sig, at man får ny data ind i arbejdet, og man sikre sig, at man også afkoder, hvad der sker i andre lande.

Bedre adgang til data
Selv om kravene er blevet afleveret til FN, er der behov for at holde dataene bag kravene løbene opdaterede.

Geologien og forskernes tilgang til Arktis forandrer sig løbende og gør det muligt at få flere og mere deltajerede resultater hjem.

Og det er nødvendigt at kunne bruge over for FN, når kravene fra det danske kongerige skal behandles.

- Det, man selvfølgelig ønsker med beredskabet, er, at den dag man går i dialog eller forhandling med Sokkelkommissionen, har man endnu bedre data, end man har i dag. At ens krav og argumenter er skærpet yderligere, siger Flemming Getreuer Christiansen.

Han forventer, at beredskabet vil eksisterer 10-15 år ud i fremtiden, ind til kongerigets forhandlinger med FN er afsluttet.

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt