Nyt beredskab skal støtte krav om Nordpolen

​​​​​​​Et nyt beredskab skal være med til overvåge udviklingen i Arktis, både inden for kongerigets og udenlandets forskning, frem mod FN’s arealfordeling af Nordpolen.
Grønland og Danmark gør krav på kontinentalsokklen ud for grønlandskyst. Det er blandt andet Nordpolen.
Grønland og Danmark gør krav på kontinentalsokklen ud for grønlandskyst. Det er blandt andet Nordpolen. Foto © : Udenrigsministeriet
02. maj 2017 09:53

Beredskabet ligger under De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, og er en del af kongerigets krav til FN’s Kontinentalsokkelprogram. 

Her har Grønland, Færøerne og Danmark sammen indgivet krav på i alt fem områder ud for Grønland og Færøerne, som forskere vurderer bør tilkomme Kongeriget Danmark ud fra geologiske undersøgelser.

Det fortæller vicedirektør for GEUS, Flemming Getreuer Christiansen til KNR.

- Nu går man ind i en ny proces, hvor man skal sikre sig, at man har styr på sine data. At man sikre sig, at man får ny data ind i arbejdet, og man sikre sig, at man også afkoder, hvad der sker i andre lande.

Bedre adgang til data
Selv om kravene er blevet afleveret til FN, er der behov for at holde dataene bag kravene løbene opdaterede.

Geologien og forskernes tilgang til Arktis forandrer sig løbende og gør det muligt at få flere og mere deltajerede resultater hjem.

Og det er nødvendigt at kunne bruge over for FN, når kravene fra det danske kongerige skal behandles.

- Det, man selvfølgelig ønsker med beredskabet, er, at den dag man går i dialog eller forhandling med Sokkelkommissionen, har man endnu bedre data, end man har i dag. At ens krav og argumenter er skærpet yderligere, siger Flemming Getreuer Christiansen.

Han forventer, at beredskabet vil eksisterer 10-15 år ud i fremtiden, ind til kongerigets forhandlinger med FN er afsluttet.