Foto: Thomas Rousing/Flickr Creative Commons

Nye regler tvinger studerende til at holde jul i Danmark

En nye bekendtgørelse om uddannelsesstøtte udskyder muligheden for en frirejse hjem for flere grønlandske studerende i Danmark. I København inviterer Avalak derfor studerende til at markere højtiden sammen 1. juledag.

Mange grønlandske studerende i Danmark er i øjeblikket ved at finde hjem til jul. Men for en række studerende må højtiden blive fejret langt væk fra familien i Grønland.

Det gælder for eksempel næstformand i studenterorganisationen Avalak, Nadine Kleemann, der for andet år i træk må holde jul i Danmark på grund af projekter på studiet Forsikringsmatematik på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ Avalak i Aarhus undgår lukning

- Sidste år følte jeg virkelig, virkelig, at jeg personligt manglede den grønlandske julestemning, som bare ikke er her i Danmark. Og så tænkte jeg: ’Okay, i år skal jeg være her igen, og jeg vil gerne gøre noget ved det og tænkte, at det ville de andre nok også’, siger hun til KNR.

Ingen frirejse de første 9 måneder

Derfor inviterer hun og resten af Avalak i København sine grønlandske medstuderende i Danmark til en julekomsammen 1. juledag.

Flere grønlandske studerende må blive i Danmark over højtiden i år. 

En ny bekendtgørelse om uddannelsesstøtte til grønlandske studerende, der trådte i kraft i sommer, har nemlig skærpet reglerne for, hvornår grønlandske studerende kan bruge deres årlige frirejse hjem, betalt af selvstyret.

Mens det tidligere har været muligt at få en årlig betalt rejse til Grønland på et selvvalgt tidspunkt, er det i dag først muligt efter ni måneder som studerende i Danmark.

Reglen gælder kun for studerende, som har startet studie i Danmark i et sommersemester, og som skal læse længere tid end 12 måneder i Danmark.

LÆS OGSÅ Grønlandske arbejdspladser på jagt efter kandidater i Danmark

Studerende efterspurgte grønlandsk jul i Danmark

De nye regler har vakt afsavn hos flere grønlandske studerende i Danmark. Det blev synligt under et møde i studenterorganisationen Avalak i efteråret.

- Der var der en del, der spurgte ind til julen. Det var nogen, der var blevet ramt af den bekendtgørelse og ikke rigtig havde nogen steder at tage hen. Så spurgte de ind til, hvad vi kunne gøre for dem, fortæller Nadine Kleemann.

Arrangementet 25. december starter med en grønlandsk julegudstjeneste i Helligåndskirken i København kl. 14 efterfulgt af kaffe. Senere er der fælles madlavning i Det Grønlandske Hus i Løvstræde.

LÆS OGSÅ Fortsat kritik fra Avalak

- Grunden til, at vi tager i kirke først og spiser sammen er fordi, det er lidt mere hjemmeligt og føles mere personligt, hvor vi står og laver mad sammen, så det er lidt mere familiehygge i stedet for en julefrokost, kan man sige, siger Nadine Kleemann.

Tilmeldingen for julemiddagen er lukket, men der er fortsat mulighed for alle interesserede at møde op med egen mad til arrangementet, oplyser Nadine Kleemann.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt