Air Greenland: Nye lufthavne kan gøre det dyrere for resten af landet

Det nationale flyselskab Air Greenland forudser, at det kan blive dyrere at være passager i resten af landet, hvis lufthavnsplanerne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq bliver ført ud i livet.

Hvis de kommende udvidede lufthavne i Nuuk og Ilulissat overdrages til Kalaallit Airports A/S, vil den nuværende virksomhed bag landets lufthavne, Mittarfeqarfiit, udelukkende stå tilbage med lufthavne, der giver underskud.

Derfor skal der findes en løsning til at betale for underskuddet, står der i finanslovsforslaget for 2018. Air Greenland frygter derfor, at det vil betyde højere afgifter.

 - Det næste store spørgsmål er, hvad bliver afgiftsniveauet. Det er jo klart, at de nye lufthavne skal drives kommercielt og de skal forrentes, siger fungerende administrerende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Byggeriet finansieres men driften vil stadig give underskud

Kun tre lufthavne giver overskud

Med de nuværende lufthavne er det udelukkende Ilulissat, Nuuk og Kangerlussuaq, der giver overskud, mens landets resterende lufthavne reelt er en underskudforretning.

Det fungerer dog sådan, at overskuddet fra Ilulissat, Nuuk og Kangerlussuaq bliver brugt til at dække underskud i de resterende lufthavne.

- Men den krydssubsidiering vil ikke umiddelbart være muligt i et fremtidigt scenarie, så det er spændende, hvordan regningen gøres op.

LÆS OGSÅ Kun plads til én atlantlufthavn i Grønland

Politikerne skal kigge på en ny afgiftstruktur

Ifølge finanslovsforslaget skal der udarbejdes et forslag til finansiering af driften af de underskudsgivende lufthavne, når de overskudsgivende lufthavne i Nuuk og Ilulissat overføres til Kalaallit Airports A/S.

Det forventes at ske i forbindelse med, at der skal udarbejdes et forslag til ny takststruktur for Mittarfeqarfiit, som skal gælde, når de nye lufthavnen bygges.

Jacob Nitter Sørensen ser umiddelbart to måder at finansiere de underskudsgivende lufthavne på.

Enten skal landkassen spæde til ellers skal lufthavnsafgifternes hæves.

- Det vil blive afgørende for, hvad omkostningsniveauet for at beflyve de andre lufthavne udenfor Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq, siger fungerende administrerende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen.  

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!