Foto: Mittarfeqarfiit

Nationalbanken: Kun plads til én atlantlufthavn i Grønland

Det vil være en underskudsforretning at lave mere end en atlantlufthavn i Grønland. Og det vil være landskassen, der skal dække det underskud, lyder det i en analyse fra Nationalbanken.

Grønland er ikke stor nok til mere end en atlantlufthavn. Så hvis man politisk alligevel vil prioritere at få flere atlantlufthavne, så bliver det landskassen der må lukke hullet i lufthavnsøkonomien.

Sådan lyder det fra Nationalbanken i en analyse, af Grønlands økonomi.

I 2011 konkluderede transportkommissionen, at det kan være rentabelt, at bygge en atlantlufthavn i Nuuk, men at det vil kræve en lukning af lufthavnen i Kangerlussuaq.

LÆS OGSÅ Nationalbanken er bekymret for Grønlands økonomi

- De mente, at det var rentabelt at flytte atlantlufthavnen til Nuuk, hvis man nedlagde Kangerlussuaq, og det er meget svært at se, hvad der har ændret sig siden da, siger en af forfatterne til Nationalbankens analyse, konsulent, Anders Møller Christensen.

Men det politiske ønske er at bygge to nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat og samtidig bygge en lufthavn i Qaqortoq og beholde Kangerlussuaq.

Det er vil dog være en underskudsforretning, siger Anders Møller Christensen.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports lander totalrådgiver

- Passagergrundlaget ind og ud af Grønland er så lavt. Så målt på passagerer er det er meget svært at se, hvordan det kan være rentabelt, siger han.

For når der ikke er så mange passagerer, så skal billetterne være meget dyre for at billetpriserne kan betale for de dyre lufthavnsprojekter. Og hvis de få passagerer ikke giver nok indtægter, så er der kun en mulighed for at få betalt lufthavnene.

- Det kan ikke undgå at blive Selvstyret i den situation, for der er ingen der vil finansiere og drive lufthavnene uden at have en garanti fra Selvstyret, siger han.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports planer skrider fremad

Anders Møller Christensen peger på, at det er et problem, at man har besluttet sig for lufthavnprojekterne uden at have detaljerede beregninger af passagergrundlag og lignende.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt