Nye afgifter kan hæmme oliejagt

Det kan ikke lade sig gøre, at opkræve 332 mio. kroner til landskassen, som Siumut foreslår med deres forslag om 10 % ekstra beskatning af efterforskningsudgifterne i forbindelse med råstofaktiviteter, lyder meldingen fra Naalakkersuisut.
Skrevet af Karsten Sommer
11. november 2011 13:00

Naalakkersuisoq erhverv og råstoffer, Ove Karl Berthelsen, mener at det vil føre til en markant reduktion af råstofaktiviteter i Grønland, og en voldsom reduktion eller totalt bortfald af de indtægter Grønland allerede nu oppebærer på området.

Alene det skotske Cairn Energy forventes samlet i 2010 og 2011 at bruge 5,7 mia. kr. på 8 efterforskningsboringer, svarende til godt 700 mio. kr. pr. boring. Det er i forvejen mange hundrede millioner kroner mere pr.boring sammenlignet med andre lande. En yderligere afgift på 570 mio. kr., ville have gjort at de aldrig var blevet gennemført, mener Ove Karl Berthelsen, der iøvrigt i anden sammenhæng påpeger at aftalerne med efterforskningsselskaberne er indgået i Siumuts tid som regeringsleder.

Et internationalt analysefirma har desuden analyseret de statslige afgifter på råstofområdet i 17 forskellige lande. Analysen viser, at Grønland ligger midt i feltet. Og af de lande, som endnu ikke har gjort kommercielle oliefund, har Grønland nogle af de strengeste økonomiske vilkår.

- Forslaget om en afgift på 10 % er en helt ukendt skatteform, som vil være stærkt investeringshæmmende, opsummerer Ove Karl Berthelsen og fortsætter:

- Vi konkurrerer på verdensmarkedet og derfor kan det ikke nytte, at kræve så meget fra selskaberne som Siumut lægger op til. Vi skal tiltrække investeringer indenfor råstofområdet og ikke støde selskaberne fra os, slutter Ove Karl Berthelsen.