Finanslov 2017 Nye ønsker til finansloven

IA løftede sløret for nogle af de ting, det nye koalitionsparti ønsker gennemført i finansloven for 2017 ved tirsdagens andenbehandling af finanslovsforslaget for 2017.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
15. november 2016 15:04
I det første finanslovsforslag var der lagt op til et overskud på 33 millioner kroner, men der er løbet meget vand i åen siden, og der er fundet flere indtægter og ikke mindst nye udgifter.
Efter lige præcis 100 ændringsforslag fra den tidligere koalition lægges der nu op til et overskud på 57,8 millioner næste år.

Dermed giver finansloven nu et mindre underskud på en million kroner over en fire årig periode, og det skal sammenholdes med, at der alene for årets finanslov er kommet uforudsete ekstraindtægter 55 millioner kroner.

Tirsdagens debat om finanslovens andenbehandling er en mellemregning, da det er den gamle koalition, der hovedsageligt står bag det forslag, der behandles tirsdag.

Mere klarhed om udgifter end besparelser

Det spændende er derfor, hvilke nye initiativer som den nye koalition ønsker at få finansieret over finansloven.

Naalakkersuisuoq for finanser Aqqaluaq B. Egede løftede sløret for nogle af ønskerne i sit oplæg. Her nævnte han, at der til tredjebehandlingen vil blive afsat penge til det nye selvstændighedsdepartement og departementets arbejde, og der skal oprettes en Socialstyrelse under departementet for sociale anliggender. Styrelsen skal tage sig af blandt andre den uafhængige rådgivningsenhed og døgninstitutioner.

Læs også Kviesgaard: Udgifter og få indtægter

Læs også Stram økonomi men mindre overskud

På indtægtsiden ønsker naalakkersuisut at spare penge på køb af varer og tjenesteydelser - besparelser der skal komme som følge af ny tilbudslov. Disse besparelser kommer dog ikke finansloven for 2017 til gode, men naalakkersuisut forventer at spare 15 millioner kroner i 2020.

Peters ønskeliste er lang

Ordfører fra det nye store koalitionsparti IA, Peter Olsen, gav et endnu dybere indblik i, hvad partiet skal have gennemført for at gå med i koalitionen. I sin ordfører tale oplæste han en omfattende liste af krav, som ifølge Peter Olsen skal indfries, før partiet vil stemme finansloven for 2017 igennem i Inatsisartut.

Nogle af kravene fra IA

- 5 mio. kr. (om året) Landsdækkende plan for omsorg af børn og unge.

 

- 2 mio. kr. (om året) til MIO's rejser for indsamling af oplysninger samt støtte til handleplaner.

 

- 3 mio. kr. (om året) Erhvervs-og energifremmende initiativer i bygder

 

- Kan ikke uden videre stemme for nedsættelse af selskabsskatten

 

- 10 mio. kr over 4 år til forbedring af undervisning i folkeskolen

 

- At man afsætter midler til fremme af øget selvforsyning i hele landet.

 

- At man afsætter midler til fremme af idræt og kultur.

 

- At man baner vej for at man i midler til kulturelle formål afsætter årlig bevilling til afholdelse af Qimussersuaaraq.

 

- Kræver midler afsat til udvikling af veje mellem byer og bygder samt fåreholdersteder.

 

- Der afsættes midler til at fremme selvbyg i bygder.

 

- Der afsættes midler til anlæggelse af fodboldbaner i kysten.

 

Kilde IA's ordførerindlæg

Her kan nævnes en plan for omsorg af unge til 5 millioner om året og 3 millioner om året til erhvervs- og energifremme i bygder samt flere penge til undervisning og renovering af folkeskolen.

Læs også Gem til de regnefulde dage

Læs også IA vil først finansiere forslag under forhandlinger

Tidligere naalakkersuisoq for finanser Randi Vestergaard Evaldsen gjorde klart, at Demokraterne indtil videre kan stemme for finansloven, men at partiet vil holde skarpt øje med udviklingen i udgifterne frem til tredjebehandlingen.

Ikke overblik over pris på selvstændighedsarbejde

For Siumuts vedkommende ønskede ordfører Jens Immanuelsen penge til bekæmpelse af skimmelsvamp på skolen i Kaangaatsiaq samt afsættelse af to millioner kroner til et elektronisk oversættelsesprogram, der kan oversætte grønlandsk til andre sprog.

Randi Vestergaard Evaldsen benyttede lejligheden til at spørge Jens Immanuelsen, hvor mange penge Siumut vil bruge på departement for selvstændighed.

Det havde Jens Immanuelsen umiddelbart ikke noget bud på:

- Jeg er glad for, at det er en fælles målsætning, men partierne har forskellige bud på, hvor mange penge vi skal bruge, lød det fra Immanuelsen.

Aqqaluaq skal arbejde for IAs støtte

IA's Peter Olsen gjorde det i sit ordførerindlæg klart, at naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, ikke sådan bare skal regne med støtte fra sit eget parti.

Se udklip fra ordførertalen nedenfor