Stram økonomi men mindre overskud

Inuit Ataqatigiit lover stram finanspolitik, men afviser ikke et mindre overskud på den kommende finanslov.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Inge S. Rasmussen
30. oktober 2016 11:12

I denne valgperiode har Inuit Ataqatigiit slået på, at velfærd er vigtigere end sorte tal på bundlinjen. Partiet fremsatte 32 ufinansierede forslag til efterårssamlingen.

Læs også IA: Velfærd er vigtigere end sorte tal på bundlinjen

Læs også Overskud på finanslovsforslaget

Nu siger partiets formand Sara Olsvig imidlertid, at der skal føres en stram finanspolitik:

- Vi kommer fortsat til at føre en stram økonomisk politik. Vi er et ansvarligt parti, derfor har vi også taget ansvaret for hele finansområdet, siger Sara Olsvig til KNR.

Fra torsdag kunne hun kalde sig naalakkersuisoq for sociale anliggender, familie, ligestilling og justitsvæsen, mens posten som landets naalakkersuisoq for finanser er overladt til partiets Inuit Ataqatigiits politiske næstformand, Aqqaluaq B. Egede.

Læs også IA vil først finansiere forslag under forhandlinger

Med formandens udmeldinger tegner det til en finanslov med finansierede lovforslag. Det plejer at betyde sorte tal på bundlinjen, det vil sige en finanslov med overskud.

Men det kan Sara Olsvig ikke umiddelbart love:

- Der kan være udsigt til et mindre overskud, siger hun og gentager:

- Det, der i hvert fald bliver vores fokus, det er, at vi sikrer et socialt løft, men det bliver med en stram økonomistyring.

Hun oplyser, at landets nye naalakkersuisoq for finanser siden i går har været i gang med at undersøge, hvordan den økonomiske situation netop nu ser ud for landet.