IA vil først finansiere forslag under forhandlinger

IA har stillet ikke færre end 32 forslag på efterårssamlingen uden at anvise, hvor pengene skal tages fra. Partiets finansordfører forsikrer dog, at partiet vil anvise finansieringen ved forhandlingsbordet.
Foto © : KNR
20. september 2016 16:28

Næste års finanslovsforslag budgetterer med et overskud på 33 millioner kroner, men naalakkersuisoq for finanser Randi Vestergaard Evaldsen gør klart forud for forhandlingerne, at der fortsat er brug for gennemgribende reformer af den grønlandske økonomi.

I forelæggelsesnotatet, der er sendt til Inatsisartut til 1. behandlingen af finansloven, der finder sted i dag tirsdag, beder hun alle medlemmer af Inatsisartut om at være med til at løfte opgaven:

- Det er således ikke en opgave alene for Naalakkersuisut at sikre den økonomiske langsigtede holdbarhed, skriver Randi Vestergaard Evaldsen.

Hun opfordrer således partierne til at anvise finansiering til de forslag, som de forventer bliver vedtaget på efterårssamlingen.

Det største oppositionsparti Inuit Ataqatigiit har stillet 32 forslag på efterårssamlingen - blandt andet ønsker partiet et nyt nationalt kunstgalleri og mulighed for mikrolån til iværksættere, og senest har partiets finansordfører, Aqqaluaq B. Egede foreslået at hæve bevillingen til servicekontrakterne på passagerbefordring.

Partiet har dog ikke ønsket at indvi offentligheden i, hvordan forslagene skal finansieres.

- Nogle af vores forslag er investeringer i fremtiden. For eksempel børn og unge der har behov for omsorg og skal inddrages i udviklingen, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR og tilføjer:

- Vi vil under forhandlingerne komme med forslag til, hvor pengene kan hentes.

Justus Hansen: Det er uansvarligt

Under fremlæggelsen af IAs kommentarer til finansloven i Inatsisartut faldt den manglende finansiering Justus Hansen fra Demokraterne for brystet.

- I har opstillet 11 punkter uden finansiering, det er uansvarligt, lød det fra Justus Hansen, der i lighed med flere andre medlemmer af Inatsisartut ville vide, hvor Inuit Ataqatigiit vil finde pengene til deres mange forslag.

Hertil svarede Aqqaluaq B. Egede, at man burde se på Naalakkersuisuts planer om at sænke selskabsskatten. 

- Vi vil ikke give til dem, der har i forvejen, lød det fra Aqqaluaq B. Egede.

Naalakkersuisut ønsker at sænke selskabsskatten, blandt andet fordi den er høj sammenlignet med andre lande, og det øger risikoen for, at virksomheder overfører overskud til lande med lavere beskatning.