Ny valglov på vej

Naalakkersuisut lægger nu op til en række ændringer af den kommunale valglov.
07. februar 2012 10:02

Formålet er at skærpe de generelle bestemmelser om at man skal have dansk indfødsret eller nordisk statsborgerskab for at opnå stemmeret. Dermed vil andre landes statsborgere ikke kunne stemme eller stille op til noget lokalvalg her i landet.

Forslaget om de skærpede bestemmelser er rejst af Siumuts medlem af Inatsisartut, Malik Berthelsen på forårssamlingen i 2010.

De ændrede og strammere betingelser for at deltage i kommunevalgene skal sikre, at landets egne borgere kan fastholde indflydelsen på de nærdemokatiske institutioner, i tilfælde af, at der sker en større tilflytning af udenlandsk arbejdskraft i forbindelse med de kommende - såkaldte - storskalaprojekter inden for råstofsektoren.

Helt firkantet betyder de skærpede valgbestemmelser, at den lokale befolkning her i landet ikke kan komme i mindretal, selv ved en massiv tilflytning af udenlandsk arbejdskraft.

Forslaget til en ny kommunal valglov indebærer også, at ordningen med geografiske  repræsentanter fra de tidligere kommuner fastholdes og videreføres. Ordningen var oprindelig kun tænkt som midlertidig i forbindelse med etableringen af storkommunerne.

Høringsfristen for forslaget er fastsat til den 27. februar. Det er ikke oplyst, hvornår forslaget forelægges Inatsisartut.