Ny udenrigsaftale på vej mellem Færøerne og Danmark

Færøerne skal have flere beføjelser til selv at forhandle udenrigspolitik, lyder en aftale mellem Færøernes lagmand og statsministeren.
Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, holdte i denne uge møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen om en ny udenrigspolitisk aftale.
12. januar 2018 08:29

Det skriver Sermitsiaq.AG og Det Færøske Nyhedsbureau.

Under et møde i København i denne uge har lagmand Aksel V. Johannesen og statsminister Lars Løkke Rasmussen aftalt at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan Færøerne kan få flere beføjelser på udenrigsområdet.

LÆS OGSÅ Færøernes udenrigsminister er chokeret over Danmark

Færøerne har gennem flere år påpeget, at landsstyret ønsker at kunne handle mere frit i udenrigspolitiske sager.

Så sent som i december kom det til gnidninger mellem Danmark og Færøerne, da den færøske landstyremand for udenrigsanliggender, Poul Michelsen, blev væk fra en konference i København.

Det skete i protest over, at Danmark har underkendt en aftale mellem Island, Færøerne og Grønland. Ifølge lagmanden skal Færøerne have mere selvbestemmelse på udenrigsanliggender inden for hjemtagne områder.

LÆS OGSÅ Færøsk udenrigsminister bliver væk fra konference i protest

- Her vil vi have fuld hjemmel på det udenrigspolitiske område, så vi kan lave fiskeriaftaler, handelsaftaler og andre aftaler på vegne af Færøerne. Der er ingen tvivl om, at vi repræsenterer bedst vore egne interesser, siger Aksel V. Johannesen.

Udkastet til en aftale mellem Færøerne og Danmark skal være klar til sommer.

LÆS OGSÅ Danmark bør give Færøerne mere udenrigspolitisk magt