Ny tsunamivurdering: Høj flodbølge risikerer at ramme Karratfjorden

Det er ikke overvejende sandsynligt, at et stort fjeldområde vil falde på én gang ifølge ny risikovurdering. Det kan dog ikke udelukkes fuldstændig.
Den 17. juni 2017 blev Nuugaatsiaq og Illorsuit ramt af tsunamibølger efter et fjeldskred i Karratfjorden. Foto © : Arktisk Kommando/Palle Lauritsen
29. januar 2021 16:49

Hvis et ustabilt fjeldområde i Karratfjorden falder i havet på én gang, risikerer det at udløse en tsunami, som kan give op til fem meter høje bølger i Niaqornat, Qaarsut og Uummannaq i Nordgrønland. 

Det skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse på baggrund af en ny risikovurdering. 

I det værst tænkelige scenarie vil bølgerne ifølge beregningerne ramme sådan: 

-    28,4 meter høj i Nuugaatsiaq,
-    8,7 meter høj i Illorsuit,
-    3,8 meter høj i Niaqornat,
-    4,8 meter høj i Qaarsut og
-    4 meter høj i Uummannaq. 

Kilde: Naalakkersuisut

Det er ikke 'overvejende sandsynligt', at fjeldområdet vil falde på én gang, men ifølge Naalakkersuisut kan det 'desværre heller ikke fuldstændig udelukkes', som det ser ud nu.

Vi er nødt til at tage de nye oplysninger alvorligt, påpeger naalakkersuisoq Jess Svane.

- Det er vores pligt at informere og passe på borgerne i området. For at beskytte borgerne i området etablerer Naalakkersuisut og Avannaata Kommunia en vagtordning, hvor det lokale beredskab vil holde ekstra øje med havet.

- I tilfælde af tsunami vil det lokale beredskab aktivere sirenerne, og borgerne skal straks søge væk fra havet og mod højere områder, siger han i meddelelsen.

Vagtordning i Niaqornat og Qaarsut

De højeste bølger kan vælte ind over Nuugaatsiaq, hvor de kan blive op til 28,4 meter høje. Ved Illorsuit kan de blive 8,7 meter høje - men fælles for begge steder er, at de har været ubeboede siden 2017.

Opfordring fra myndighederne: Hvis havet pludselig trækker sig tilbage, eller vandstanden stiger til et godt stykke over normalt niveau, skal man strakt søge væk fra havet. 
 

Vagtordningen bliver etableret allerede i aften i Niaqornat og Qaarsut. Det betyder, at der vil sidde en person og overvåge vandet i området og holde øje med, om der sker noget mistænkeligt. Sker det, vil alarmen blive sat i gang. 

Beredskabskommissionen har vurderet, at en vagtordning på nuværende tidspunkt ikke er nødvendig i Uummannaq. Bekymrede borgere skal ifølge Naalakkersuisut kontakte kommunen, hvis der er spørgsmål.

I pressemeddelelsen bliver der lagt vægt på, at resultaterne lige nu er usikre, og at der er ved at blive lavet nye beregninger. De resultater kommer efter planen i marts. 

Alligevel har man valgt at offentliggøre oplysningerne ud fra et forsigtighedsprincip.

- Det er vigtigt, at borgerne igen bliver mindet om, at de skal være særlig opmærksomme på tegn på tsunami, står der i pressemeddelelsen.

Et område med fjeldskred

Den 17. juni 2017 blev Nuugaatsiaq og Illorsuit ramt af tsunamibølger efter et fjeldskred i Karratfjorden. I Nuugaatsiaq mistede en familie på tre personer og en ældre mand livet og flere huse blev trukket i vandet på grund af flodbølgen.

Målinger dengang viste, at der stadig var stor risiko for større fjeldskred - og de kan være til fare for indbyggerne i bygderne. Det betød, at bygdeboerne blev flyttet til større byer, som Uummannaq og Ilulissat.

Det ustabile fjeldområde i den nye risikovurdering vurderes til at være cirka 10 gange større end det fjeldområde, der udløste tsunamien i 2017.

Flere tidligere beboere har udtrykt ønske om, at de gerne vil tilbage til bygderne.
Men det er for farligt, for der er stadig høj risiko for fjeldskred og tsunamier i Karratfjorden, vurderede De Nationale

Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, bedre kendt som GEUS, i oktober sidste år. Og derfor bør ingen flytte tilbage, vurderede Grønlands Beredskabskommission samtidig.  

Ifølge vurderingen var det ikke er muligt at forudsige, hvornår eller præcis hvor, de næste større fjeldskred vil forekomme i Karratfjord-området.