Ny teststrategi: Det er ikke længere nødvendigt at blive testet - du har nok corona

Hvis du er syg eller har symptomer på corona, skal du blive hjemme. Kun hvis du bliver alvorlig syg, kan du få en PCR-test.
Sundhedsvæsenet skal kun fokusere på at behandle de syge og vaccinere - ikke teste alle, siger vikarierende naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen fra Inuit Ataqatigiit. Foto © : Nauja Møller / KNR
Skrevet af Malik Brøns
18. januar 2022 10:29

- Hvis man bor i en by, hvor der er smittespredning, og man får symptomer for corona, så er det nok det man fejler. Så behøver man hverken at købe en antigentest (kviktest red.) eller gå ned og blive testet hos sundhedsvæsenet.

Det siger landslæge Henrik L. Hansen på mandagens pressemøde.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. 

Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 frem til 25. januar.  

Med andre ord: Glem alt om at få bekræftet dine symptomer på corona hos sundhedsvæsenet. Virus er med stor sandsynlighed flyttet ind hos dig, og det er derfor, at du hoster, snotter og har ondt i hovedet. 

Smitteudbruddet i de epidemiramte byer er så udbredt, at almindelig testning simpelthen er skrottet. Sundhedsvæsenet kan slet ikke følge med mere.

Alt er ændret

Det korte budskab fra pressemødet er:

Hvis du er syg og kan passe dig selv, så bliv hjemme. En positiv kviktest giver dig ikke længere automatisk adgang til en PCR-test. 

Dem, der bliver alvorligt syge, de skal henvende sig til sygehuset.

Sundhedsvæsenet skal i stedet fokusere på at behandle de syge og vaccinere. Andre sundhedsmæssige funktioner skal også holdes åbne.

Det siger Mimi Karlsen (IA), der er fungerende naalakkersuisoq for sundhed.

- Vi opfordrer alle til at blive hjemme, hvis man har symptomer. Før skulle man stå i kø i flere timer for at blive testet. Nu skal man blive hjemme. De fleste ressourcer, der bruges til at pode og analysere, er de samme ressourcer vi bruger, når vi vaccinerer.

- Vi opgiver ikke alle vores indsatser, men erkender at alt er ændret. Vi er også derfor nødt til at ændre os. Skal vi bedst muligt igennem epidemien, så er det nødvendigt, at vi fuldt ud udnytter af de fordele, vi har - for eksempel vores vacciner.

Smittede skal vente fire uger med booster

I disse dage er sundhedsvæsenet for eksempel i gang med at tilbyde boostervaccinerne. Men der er også mange smittede, hvilket betyder, at man ikke lige kan få taget sin vaccine på samme tid.

Landslægen forklarer, at der skal gå tidligst fire uger efter, at man har været smittet, til man kan få det tredje stik. Og han anbefaler alle, også dem der har været smittet, at få boosteren.

- Alle der har været smittet anbefales også at blive booster-vaccineret. Vi forventer, at det nuværende udbrud går over, inden for ret kort tid. Men vi skal tænke på langtidsbeskyttelsen allerede nu, siger Henrik L. Hansen.