Ny sorggruppe i Qaqortoq giver værktøjer til at bearbejde følelserne

Det kan være svært at håndtere sorgen, når man mister en person. Derfor har foreningen Aliasoqatit startet en ny sorggruppe i Qaqortoq.
Aliasoqatit mødes indtil videre én gang om måneden i tre timer. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
03. oktober 2024 10:54

Biina Kielsen står på kirkegården i Qaqortoq. Og selvom hun ikke kan være sikker på det, så har hun en følelse af, at døden er begyndt at fylde mere i byen:

- Jeg har bemærket, at begravelserne sker meget hyppigere.

Og selvom, det ikke er hende, som har mistet, så kan hun alligevel godt mærke sorgen:

- Jeg føler naturligvis med de efterladte, især dem, der har taget deres eget liv denne sommer. Selvom jeg måske ikke kender dem personligt, bliver vi som samfund alle påvirket, siger hun.

Sorg er en naturlig følelse, når nogen dør, men den kan håndteres og bearbejdes gennem samtaler og fællesskab, mener Biina Kielsen.

Derfor findes der i dag sorggrupper som Aliasoqatit i Nuuk og Sisimiut for dem, der har mistet en nært stående eller ven.

Men Biina Kielsen mener, at der også er et stort behov for foreningen i Qaqortoq:

- Vi er forskellige som mennesker. Nogle har gået med sorg og tab i mange år, men har måske haft svært ved at sætte ord på det.

Græder sammen

Aliasoqatit er en sorggruppe, der hjælper med at lindre sorgen ved dødsfald.

Foreningen i Qaqortoq blev startet efter en workshop i weekenden, hvor seks personer deltog, og de er nu klar til at fortsætte arbejdet.

- Der kunne være flere interesserede. Jeg ved, at de i Nuuk stadig søger deltagere, og der er plads til alle. Det hele er organiseret godt, og vi får også stor støtte fra Danmark, fortæller Biina Kielsen.

Mange har brug for denne form for hjælp her i Grønland, da sorg sjældent bliver talt om.

I Danmark samarbejder Aliasoqatit med Sammen om Sorg og Det Nationale Sorgcenter.

Og mest af alt handler det om at give værktøjer til mennesker i sorg, så de bedre kan håndtere situationen:

- Vi arbejder med teknikker til at håndtere sorg som at græde og bearbejde de følelser, der kommer op, når smerten melder sig. Vi træner teknikker til at håndtere det svære.

Aliasoqatit mødes indtil videre én gang om måneden i tre timer. Og Biina Kielsen håber, at den ny sorggruppe kan blive en stor succes.

- Jeg håber, at det vil sprede sig, for jeg tror, der er mange, der kunne have interesse i det. Jeg føler, det er nødvendigt, ligesom vi, der arbejder frivilligt, føler et behov for at tilbyde denne støtte.