Ny regering: Hjælp til børn og unge i Grønland - men intet om sundhedshjælp

En ny regering i Danmark ønsker et endnu tættere samarbejde med Grønland og Færøerne. Men valgets store tema, sundhedsområdet, er ikke nævnt.
En ny regering tiltræder i morgen i Danmark med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
14. december 2022 12:14

Tilføjelse: I en tidligere version stod, at Grønland modtager 50 mio. kroner årligt fra staten til bekæmpelse af seksuelle overgreb på børn og unge. Det rigtige beløb er 80 mio. kroner i alt fra 2020 til 2023. KNR beklager fejlen.

For første gang i 40 år blev en regering med Socialdemokratiet og Venstre sammen præsenteret i dag. Også Moderaterne indgår i regeringen.

Regeringen har støtte af både Siumut, IA og det færøske parti Javnadarflokurrin i Folketinget og har dermed et flertal bag sig.

I regeringsgrundlaget fylder afsnittet "Rigsfællesskabet" halvanden side, men det er så som så med de store løfter til Grønland.

Den nye regering vil arbejde ud fra mottoet: "Intet om Færøerne og Grønland skal besluttes uden om Færøerne og Grønland".

Det betyder, at de nordatlantiske folketingsmedlemmer skal være med i forhandlinger, når det omfatter Grønland eller Færøerne - for eksempel i den danske finanslov og forsvarsforliget.

Fokus på udsatte børn og unge i Grønland

I aftalen står, at regeringen vil fortsætte med at hjælpe udsatte børn og unge i Grønland sammen med Naalakkersuisut.

Et beløb er ikke direkte nævnt, men i dag modtager selvstyret - foruden bloktilskuddet på over fire milliarder årligt - 80 millioner kroner fra 2020 til 2023 til at bekæmpe seksuelle overgreb mod børn og unge i Grønland.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen går i regering med Venstre og Moderaterne

Ifølge KNRs oplysninger har regeringen sagt god for, at beløbet fortsætter uændret. Det står dog ikke sort på hvidt i regeringsgrundlaget.

I dag er der også afsat 20 millioner kroner om året til Nordatlantpuljen. Puljen finansierer et hav af projekter i Grønland og på Færøerne - lige fra højere løn til anstaltsbetjente til en ny sportsarena på Færøerne.

Ifølge KNR fortsætter det beløb som minimum. Men det er heller ikke noteret i regeringsgrundlaget.

Ingen ord om sygehuse eller sundhedshjælp

Til gengæld er der ikke nævnt noget som helst i arbejdsprogrammet for den nye regering om valgkampens helt store tema i Grønland, nemlig sundhedsområdet.

Der står kun, at regeringen vil undersøge muligheden for, at alle kan få fri til at passe døende pårørende både i Grønland og på Færøerne.

Flere partier herhjemme ønskede ellers hjælp fra Danmark til at forbedre sundhedshjælpen i Grønland. Blandt andet krævede IA, at en ny dansk regering skulle sikre frit sygehusvalg i Danmark til grønlændere, og at grønlandske kræftpatienter kan få del i de danske kræftpakker. 

LÆS OGSÅ Søsterparti trak sig fra forhandlinger – men IA støtter stadig S-regering

Pakkerne sikrer, at patienter får stillet en kræftdiagnose og bliver sat i behandling inden for 30 dage.

Men det er ikke omtalt i regeringsgrundlaget. I stedet ønsker den nye regering af nedsætte en kommission, som i 2024 skal fremlægge planerne til et nyt sundhedssystem i Danmark. 

Herunder er et udpluk af regeringens øvrige planer for Grønland:

  • Lave en redegørelse om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde statens opgaver i Grønland kan administreres fra Grønland, f.eks. på fødevareområdet og andre relevante områder.
  • Løbende vurdere behovet for fortsat udvikling af politiet i Grønland.
  • Arbejde for at videreføre klima- og havforskningsprogrammer vedrørende Arktis og Nordatlanten.
  • Styrke arbejdet med at udbrede viden og forståelse om hinanden i alle dele af rigsfællesskabet bl.a. gennem uddannelse og kulturprojekter.
  • Alle ministerier skal gennemgå deres ressort og skaber et samlet tværgående overblik over eventuelle udeståender i f.eks. lovgivningsarbejde og lignende i relation Grønland. Regeringen ønsker i samarbejde med Naalakkersuisut at udarbejde en konkret plan for håndteringen heraf.
  • Regeringen ønsker i samarbejde med Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut at fortsætte arbejdet med at løse grænsehindringer inden for rigsfællesskabet.