Mette Frederiksen går i regering med Venstre og Moderaterne

På torsdag bliver de nye ministre præsenteret.
På torsdag bliver en ny regering endelig præsenteret i Danmark. Foto © : Scanpix
13. december 2022 16:33

På torsdag bliver en ny regering endelig præsenteret i Danmark. 

Og det bliver en regering hen over midten – Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne går sammen, oplyser fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).

- Jeg har her til aften meddelt Hendes Majestæt Dronningen, at det kan vi. På torsdag præsenteres en ny regering, som består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, siger hun.

Selve regeringsgrundlaget - altså regeringens politik - vil blive præsenteret onsdag på et pressemøde, og de nye ministre vil blive præsenteret torsdag.

Det er endnu uvist, hvad de tre partier er enige om i regeringsgrundlaget.

LÆS OGSÅ Søsterparti trak sig fra forhandlinger – men IA støtter stadig S-regering

De tre partier har 89 mandater. Der skal 90 mandater til for at have et flertal - men tre af de fire nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne vil reelt være støtte til den nye brede regering. Dermed vil den nye regering være støttet af et flertal.

- Vi vil aktivt afsøge og afdække, om vi kan lave bredere flertal end det, vi præsenterer i kraft af os selv. Der er masser af kompromisser, men endnu vigtigere er der masser af ambitioner, siger Mette Frederiksen.

Og den nye regering bliver med opbakning fra Grønland.

LÆS OGSÅ Siumut til ny regering: Bedre sikkerhed i grønlandske farvande

Aaja Chemnitz (IA) sagde til KNR i fredags, at hun støtter en regering med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Også selv om IA's søsterparti, SF, havde forladt regeringsforhandlingerne dagen før. 

- Vi samarbejder med nogen, der har de samme ideologiske tanker som os og SF: Klima, grøn omstilling og børn og unge. De værdier deler vi med SF, men vi deler dem også med andre partier i Folketinget, sagde Aaja Chemnitz.

Der var valg 1. november, og lige siden har statsminister Mette Frederiksen forhandlet for at danne en ny regering. Aldrig før har Danmark været uden en reel regering i så lang tid.