Siumut til ny regering: Bedre sikkerhed i grønlandske farvande

Beredskabet i og omkring Grønland skal være bedre til at håndtere olieudslip eller kæntringer af store turistskibe. Det mener folketingsmedlem for Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam. 
Det er andet forhandlingsmøde med Mette Frederiksen (S), som Siumut og IA var til tirsdag på Marienborg. Fotoet her er taget efter første møde. Foto © : Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
22. november 2022 10:39

Aki-Matilda Høegh-Dam, folketingsmedlem for Siumut, har tirsdag været til regeringsforhandlinger på Marienborg med den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S) lige som de øvrige nordatlantiske mandater. 

Temaet i dagens forhandlinger var miljø og klima. 

Ansvaret for havmiljøområdet i Grønland ligger hos staten, og her har Danmark en særlig opgave i Grønland med klimaforandringerne, siger Aki-Matilda Høegh-Dam. 

- Der er større skibsruter, vi ser mere turisme. Og der skal man være mere forberedt på at have et stærkt beredskab, hvis der skulle ske noget. Det har Danmark blandt andet også ansvaret for.

LÆS OGSÅ Tirsdag drøfter Mette Frederiksen klima og miljø med IA og Siumut

Men ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam er de danske myndigheder ikke tiltrækkelig klar til at håndtere for eksempel en stor skibsulykke eller et stort olieudslip i de grønlandske farvande.

- Jeg synes, man skal være meget mere klar i mæglet omkring, at hvis der er et turistskib med tusinde mennesker, hvor der sker noget ulykkeligt, må man være meget forberedt. Jeg synes ikke, forberedelsen er tydelig nok nu. Nu skal vi have det hele på plads.

Også IA's folketingsmedlem Aaja Chemnitz var til møde med Mette Frederiksen tirsdag.

Forhandlingerne om en ny dansk regering går nu på 4. uge siden valget 1. november, hvor Mette Frederiksen og rød blok fik et snævert flertal, ikke mindst på grund af stemmerne fra Grønland og Færøerne.