Tirsdag drøfter Mette Frederiksen klima og miljø med IA og Siumut

IA vil have staten til at bidrage til at undersøge konsekvenserne af klimaforandringer i Grønland. Siumut er tavs forud for forhandlinger.
Forhandlingerne om en ny regering i Danmark fortsætter nu på fjerde uge. Foto © : Emil Helms/Ritzau Scanpix
21. november 2022 15:09

På fjerde uge går danske politikere på stribe til møder på Marienborg nord for København, hvor den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S) fører forhandlingerne om en ny regering.

Tirsdag er de nordatlantiske mandater inviterede.

Og her vil Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit sætte fokus på naturkatastrofer og klimaforandringer i Grønland .

I finansloven for næste år har et samlet Inatsisartut afsat 600.000 kroner om året frem til 2026 til at undersøge, hvor og hvordan klimaforandringer rammer Grønland hårdes nu og i fremtiden, og hvordan de kan håndteres.

Og det arbejde bør Danmark deltage i, mener IA-politikeren.

- Det er vigtigt at se, om Danmark også kan være med til at bidrage til den analyse. Det er jo et samlet behov, der generelt er, som også involvere danske myndigheder i opgaveløsningen, siger Aaja Chemnitz til KNR.

- Det er vigtigt at orientere regeringen om det arbejde, der allerede er i gang, men også få den danske regering på banen til at lave analysen, siger hun.

LÆS OGSÅ Siumut og IA har haft møde med Mette Frederiksen - og drikker kaffe med andre partier

Det er mere end en uge siden, at de nordatlantiske mandater sidst deltog i regeringsforhandlingerne.

Siden har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagt, at partiet er klar til at gå i regering med Socialdemokratiet, hvis parterne kan blive enige.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut om, hvad hun ønsker at drøfte på tirsdagens møde med Mette Frederiksen.