Foto: Peter Barfoed

Ny Grønnedal-idé afhængig af Forsvaret

Forsvaret bør sørge for miljøoprydningen i Grønnedal og lægge pengene til nedrivning af bygningerne over i et turistselskab. Sådan lyder det seneste forslag fra en entusiast, som ønsker at bevare bygningerne i Grønnedal. Men idéen får kritik.

For anden gang på bare en måned får Folketingets Grønlandsudvalg næste uge besøg af en person med idé til, hvordan Grønnedal kan blive omdannet til et turistmål. 

Denne gang lyder forslaget på et feriecenter med plads til cirka 250 turister, drevet af et selvstyreejet selskab, hvor pengene fra Forsvarets budget til nedrivning af statens bygninger i stedet skal gå til selskabet.

Læs også Forhandlinger i gang om Grønnedal-oprydning

Forslaget er stillet af pensionisten Kjeld Wetlesen, der boede et par år i Grønnedal som barn, og som mener, at forholdene i bygden er oplagt som turismedestination, fx for Sarfaq Ittuk-ruten og cruisetogt-turister.

- Alle er enige om, at det er et fantastisk smukt sted. Og det tror jeg kan udnyttes til et feriecenter, som danskere, amerikanere, nordmænd, grønlændere - alle kan have glæde af i stedet for, at der ligger en tom og øde fjord hen, siger Kjeld Wetlesen til KNR.


Investorerne mangler
Og han er ikke alene. Også arkitekten Peter Barfoed og biolog Andreas Brogaard Buhl har haft foretræde for Grønlandsudvalget med idéer til bl.a. vandsports- og adventure-turisme i Grønnedal, foruden idéer om en forskningsstation i området.

Læs også Grønnedalsentusiast: Det samme som at smide guld ud

Men fælles for idéerne er, at de er uden reelle investorer, påpeger adm. direktør i Visit Greenland, Anders Stenbakken, til KNR.

- Det, vi har set ind til nu, er en række idékataloger. Folk, der synes, at det er synd, og man burde gøre noget ved det (Grønnedal, red.). Men vi har jo ikke de spillere på banen, som afgør det her spil, siger han og påpeger på fx større rejsebureauer eller -operatører.

Læs også Fem firmaer kæmper om oprydning i Grønnedal

I foråret 2014 besøgte han selv Grønnedal sammen med et par mulige investorer, der havde udvist interesse for at omdanne området ved den tidligere flådestation til et nyt turistmål.

- Men det blev ikke til noget. Man kan sige, at det var for stor en udgift og for mange ubekendte til, at investorerne turde springe ind i det, fortæller Anders Stenbakken.

Kjeld Wetlesen er inviteret til at uddybe sin idé om et feriecenter i Grønnedal for Folketingets Grønlandsudvalg ved et møde i næste uge.

Men hos Forsvaret har man ingen planer om at opdele det kommende udbud, oplyser Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til KNR.

Kommentarer



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt