Grønnedalsentusiast: Det samme som at smide guld ud

Det danske Forsvar bør stoppe det igangværende udbud af miljøoprydningen og nedrivningen af bygningerne i Grønnedal. Det mener arkitekten Peter Barfoed, som ønsker at bevare Grønnedal og hellere ser, at man bevarer bygningerne til andre formål.
04. november 2015 07:04

- Jeg tænker, at de sætter en masse værdier over styr.

Sådan siger arkitekt Peter Barfoed, der er opvokset i Ivittuut og i dag kæmper for at bevare Grønnedal.

Det gælder især bygningerne fra den tidligere flådestation i Grønnedal.

Bygninger, som Forsvaret i øjeblikket er på vej til at for få revet ned i en kommende udbud samtidig med en miljøoprydning af Grønnedal.

Men det udbud bør laves om, mener Peter Barfoed. For bygningerne er utrolig velholdte.

- Der er stort set ikke nogen bygninger tilbage fra amerikanernes tid. Altså måske en enkelt eller en halv bygning. Ellers er det alt sammen nyere bygninger lavet i 70’erne og 80’erne. Og de er jo meget, meget vedligeholdte. Formentlig de mest vedligeholdte i Grønland. Så det vil simpelthen være at smide guld ud.

LÆS OGSÅ Fem firmaer kæmper om oprydning i Grønnedal

Forsvaret har tidligere forsøgt at sælge bygningerne sammen med kravet om en miljøoprydning. Men det har ingen vist sig at være interesseret i.

I stedet er fem selskaber nu allerede blevet prækvalificeret til at udføre både miljøoprydningen og nedrivningen af bygningerne for Forsvaret.

Men Forsvaret bør alene stå for at rense miljøet og derefter lave et udbud på salg af bygningerne, mener Peter Barfoed.

- Der er jo masser af muligheder dernede i det område, som bør udnyttes. Og man hjælper det jo meget langt på vej, hvis man udnytter bygningerne. Ellers kan man jo starte helt forfra, og så bliver det meget sværere.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalg skal drøfte Grønnedals fremtid

Forsvarets bygninger i Grønnedal udgør i alt ca. 16.000 kvadratmeter.

Ifølge et svar fra forsvarsminister Peter Christensen, givet til Grønlandsudvalget, ‘kan udbuddet aflyses, hvis grundlaget for kontraktindgåelse ikke vurderes at være til stede’, skriver ministeren.

Flere firmaer har udvist interesse for bygningerne i Grønnedal. Bl.a. en fond fra Schweiz, som ønsker at lave en landbrugsskole for unge.