Foto: Jason/Flickr Creative Commons

Ny flyafgift skal finansiere underskudslufthavne

Det er passagererne på de internationale afgange til Nuuk og Ilulissat, som skal dække underskuddet i de resterende lufthavne i landet. Men det kan skræmme turister fra at besøge landet, lyder det fra Visit Greenland.

Når Mittarfeqarfiit i fremtiden ikke skal drive de overskudsgivende lufthavne her i landet, så er det passagererne på de internationale afgange, som skal være med til at dække underskuddet. Det fremgår af lovforslaget om finansiering af lufthavnene i selskabet Kalaallit Airports, som Naalakkersuisut har sendt i høring.

Men nye afgifter kan være med til at sætte en stopper for landets ambitioner om, at flere turister i fremtiden skal besøge Grønland, lyder det fra turistrådet.

- Vores umiddelbare reaktion er, at de der afgifter ikke skal være en ny hindring for turismen, siger konstitueret souschef i Visit Greenland, Mads Daniel Skifte.

LÆS OGSÅ Formanden for Økonomisk Råd fraråder lufthavnsprojekt

Kun få lufthavne giver overksud

Som det er i dag er det overskuddet fra driften af lufthavnene i Kangerlussuaq og Nuuk, som dækker for de underskudsgivende heliports og lufthavne i resten af landet.

Når de nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat tages i brug, skal Selvstyret derfor finde en ny måde at dække underskuddet på, da det netop fremgår af lovforslaget, at et eventuelt overskud i Kalaallit Airports ikke skal bruges til at dække for driften af heliports og lufthavne i Grønland.

Men en ny afgift er ifølge det grønlandske turistråd ikke vejen frem, da turistoperatører i forvejen oplever, at prisen gør det svært at sælge rejser til Grønland.

- Hvis den nye afgift er med til at gøre det endnu sværere, så er vi ikke så glad for den, siger Mads Daniel Skifte.

LÆS OGSÅ Finansloven udskyder nye lufthavne

Kender langt fra effekten

På nuværende tidspunkt er det endnu ikke meldt ud, hvor meget passagererne på de internationale afgange skal betale i afgift.

Derfor kan Mads Daniel Skifte heller ikke sige noget om, hvor meget han tror, at det vil påvirke turismen, som ifølge Visit Greenland er vejen frem for Grønland. 

- Vores synspunkt er jo, at flere turister desto bedre, fordi det giver beskæftigelse til turoperatørerne i vores land, siger konstitueret vicedirektør i Visit Greenland, Mads Daniel Skifte.

LÆS OGSÅ Danske Bank skal finde penge til nye lufthavne

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt